ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ

Συναγερμός στο υπουργείο Ενέργειας αφού υπάρχει φόβος για την αντοχή του συστήματος

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτωςτο πρωί της Κυριακής για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα.

Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις φορτίου ηλεκτρικού συστήματος, τη διαθεσιμότητα μονάδων, διασυνδέσεων και την κατάσταση του εξοπλισμού.

Ειδικότερα:

  • Κρίσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600MW κατά την ώρα αιχμής.
  • Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι όλες διαθέσιμες.
  • Οι λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V.
  • Από το Σάββατο, 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος  Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.

Ο Άγιος Δημήτριος V είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι διαθέσιμη την Δευτέρα.

  • Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι σημαντικός για τη συμβολή στην επάρκεια.
  • Οι διασυνδέσεις είναι διαθέσιμες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.
  • Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.
  • Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.
  • Το σύστημα βρίσκεται σε Έκτακτη Ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
  • Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό  και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.

Μέτρα που συστήθηκε να λάβει ο ΑΔΜΗΕ είναι:

  • Λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας και
  • Προσπάθεια εξεύρεσης ενέργειας εκτάκτου ανάγκης (emergency) από όμορους και μη διαχειριστές.

Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ο Διαχειριστής αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με την φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.

Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ