ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υποδομών & Μεταφορών με την οποία ζητούν να είναι δωρεάν οι μετακινήσει των στρατεύσιμων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Ν. Παπαναστάσης, Λ. Στολτίδης και Μ. Συντυχάκης. Στο κείμνο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν δημοσιεύματα με διαμαρτυρίες στρατευμένων από στρατιωτικές μονάδες, αλλά και από στρατευμένους από την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, για το κόστος των μετακινήσεων από και προς τη μονάδα τους, που είναι δυσβάστακτο και επιβαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ο πενιχρός, λεγόμενος μισθός των φαντάρων που είναι 8,6 ευρώ το μήνα δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες των στρατευμένων, πολύ δε περισσότερο τα έξοδα των μετακινήσεων τους.

Η κυβέρνηση αντί να καλύπτει όλες τις δαπάνες των στρατευμένων, ολοένα και περισσότερες από αυτές τις μετακυλίει στον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών των στρατευμένων, όπως η αγορά υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αγορά εξοπλισμού ένδυσης, εθνοσήμων και διακριτικών κ.α.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των στρατευμένων από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω “εξόδου” να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες.

Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα ίδια μέτρα και για όσους υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου, όπου το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι δυσβάσταχτο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων με όλα τα μέσα μετακίνησης σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ