ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Απαγόρευση της εργασίας και της μεταφοράς των ζώων σε ώρες υψηλού θερμικού πεδίου.

Με εντολή της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κας Φωτεινής Αραμπατζή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζώων εξέδωσε σήμερα εγκύκλιο προστασίας των ιπποειδών εργασίας και των ζώων, που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα.

Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο, που απεστάλη προς τις Διευθύνσεις κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας, κατά τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες υψηλότερες των 35ₒC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται και δεν θα μεταφέρονται  σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα  κατά τις ώρες από 13:00 – 17:00. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Σε ό, τι αφορά στη μεταφορά των ζώων γίνεται αυστηρά υπό πλήρη προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες είτε σε κλωβούς των πλοίων είτε εντός κλιματιζόμενων οδικών μεταφορικών μέσων σε επιβατηγά αλλά και φορτηγά πλοία Ro Ro σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10 του ν. 4039/2012 όπως ισχύει (Α’ 15).

Επίσης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής θα διεξαχθούν αυξημένοι έλεγχοι για την τήρηση των ανωτέρω και των λοιπών υποχρεώσεων στις περιοχές της  Αίγινας, της Κέρκυρας, της Σαντορίνης και της  Ύδρας.

Σε σχετική της δήλωση η αρμόδια Υφυπουργός επισημαίνει:

«Η τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων είναι βασική αρχή της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού και της Κυβέρνησης συνολικά. Η επικράτηση των ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει την μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και ελέγχου των συνθηκών υγείας και  καλής διαβίωσης των ζώων. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργούμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ