ΜΕ ΔΙΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ανακοίνωση του σωματείου καθαριστών – καθαριστριών Λάρισας

Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων. Η κυβέρνηση ενώ καμώνεται ότι αυξάνει το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία για την νέα σχολική χρονιά, προχωράει περαιτέρω στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας εκτός από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των εργαζομένων τώρα και την 2ωρή απασχόληση.

Με εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών στις 30 Ιουλίου: ορίζονται ανθρωποώρες εργασίας, οι οποίες μπορούν να κατανεμηθούν σε ανάμεσα σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και μερικής 3 ωρών και 2 ωρών ημερησίως.

Μας λένε ότι έτσι θα υπάρχει δυνατότητα για να προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι. Τους απαντάμε ότι : Η ανεργία και η φτώχεια δεν μειώνεται όταν ένα κομμάτι ψωμί μοιράζεται και γίνεται αντίδωρο, αντίθετα μειώνεται όταν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη σταθερή (μόνιμη) εργασία. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης είναι ίδια με την λογική των αυξήσεων 2% άλλα και των αντεργατικών νόμων που έχουν κάνει λάστιχο τα ωράρια εργασίας.

Με την τακτική της ανθρωποφαγίας και της διαίρεσης, Θέλουν να φέρουν αντιμέτωπους όχι μόνο τον ένα εργαζόμενο εναντίον του άλλου άλλα και τους άνεργους εναντίων των εργαζομένων, λες και φταίνε όσοι εργάζονται για την ανεργία και τη φτωχοποίηση του λαού.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση όπως έκανε και πέρυσι στην τακτική της μετάθεσης ευθυνών πετάει το μπαλάκι στους δήμους και στους δημότες αναφέροντας ότι αν “επιλεγεί από ορισμένους Δήμους η αύξηση των ωρών ημερήσιας απασχόλησής τους πέραν του καθοριζόμενου μέγιστου αριθμού ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης, η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των Δήμων”

Μακροχρόνια πάγια και σταθερή διεκδίκησή του σωματείου καθαριστών/καθαριστών Ν. Λάρισας είναι να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των καθαριστριών σε καθεστώς πλήρους σταθερής (μόνιμης) εργασίας.

Όπως είχε γίνει το 2007 μετά από πολύχρονους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. Θυμίζουμε ότι τότε η κυβέρνηση ενώ είχε αρχικά εξαιρέσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων από την ένταξη τους στην νομοθετική διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος, μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες επέβαλαν στην τότε κυβέρνηση την μονιμοποίηση τους. Αναδεικνύοντας ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν προς όφελος των εργαζομένων, όταν κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα και δεν τον αναθέτουν σε πάσης φύσεως ειδικούς. Ότι έχει κατακτηθεί στον κλάδο μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων.

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία, πολύ περισσότερο σήμερα που βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας.

Διεκδικούμε

Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζομένους.

Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία.

Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων.

Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013 – 2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν ως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ’ αυτά το 2020)

Καμία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ