ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΔΟΜΕΣ ALZHEIMER ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ

Με την υφυπουργό Υγείας συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

Με την εξειδίκευση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, η οποία θα γίνει από το φθινόπωρο στα ΠΕΠ, θα συμπληρωθεί η Υπουργική Απόφαση Γ3α,β/Γ.Π.οικ.42952-08/07/2021 προκειμένου να περιληφθούν και επιπλέον δομές Alzheimer προς χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνεργασία που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για τα θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ζωή Ράπτη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την ενημέρωση που είχε από την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ν. Λάρισας κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή για τη μη πρόβλεψη λειτουργίας Κέντρων Ημέρας Alzheimer, Οικοτροφείου και Κινητής Μονάδας Alzheimer στον νομό της Λάρισας, είχε συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό.

Η κ. Ράπτη διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δεν προβλέφθηκε δομή Alzheimer στη Λάρισα διότι αξιοποιήθηκαν ήδη υφιστάμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες ή προηγούμενος σχεδιασμός. Επειδή το τρέχον ΕΣΠΑ κλείνει τέλος του 2021 υπήρχαν συγκεκριμένες ώριμες προτάσεις, η υλοποίηση  των οποίων δρομολογήθηκε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Στην παρατήρηση του κυβερνητικού βουλευτή για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, η αρμόδια για τα θέματα ψυχικής υγείας υφυπουργός προανήγγελλε ότι με το νέο ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να προβλεφθούν και άλλες μονάδες μεταξύ των οποίων και στην πόλη της Λάρισας. Απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνσης είναι:

Α) Η εξειδίκευση της χρηματοδότησης-κατανομής που αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον τομέα της υγείας, η οποία θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο από το υπουργείο Ανάπτυξης (Γ.Γ. Προγραμματισμού Δημοσίων Επενδύσεων).

Β) Η συνεργασία, αμέσως μετά με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την πρόβλεψη της δομής που ζητείται.

Γ) Ακολουθεί η έκδοση Απόφαση σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας με την οποία θα προβλεφθεί η δομή που ζητείται και στη συνέχεια θα βγει προκήρυξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον διαγωνισμό που αφορά στην ανάθεση της λειτουργίας των υπό εξέταση δομών.

Δ) Τον διαγωνισμό τον διενεργεί και τον κατακυρώνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Νέες δομές σε Λάρισα και 5η ΥΠΕ

Η κ. Ράπτη υπενθύμισε, ωστόσο, ότι με την ίδια Υπουργική Απόφαση Γ3α,β/Γ.Π.οικ.42952-08/07/2021 για την Θεσσαλία έχουν προβλεφθεί:

Α) Παιδοψυχιατρικό τμήμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Β) Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδειών-Εφήβων (ΚΟ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε.) στη Λάρισα, προϋπολογισμού 410.000 ευρώ.

Γ) Ψυχογηριατρικό τμήμα (για ηλικιωμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Δ) Οικοτροφείο για ψυχικά ασθενείς ενήλικες στην 5η ΥΠΕ, προϋπολογισμού 510.000 ευρώ.

Ε) Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων με Κινητή Μονάδα στην 5η ΥΠΕ, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την υφυπουργό Υγείας «για την αναλυτική ενημέρωση και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τα ζητήματα ψυχικής υγείας στη Θεσσαλία, που επιβεβαιώνεται», όπως είπε, «από τις έως σήμερα δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τον σχεδιασμό για νέες δομές στη Λάρισα και ευρύτερα στην 5η ΥΠΕ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ