ΜΑΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Η διαπίστωση της Ε. Λιακούλη που επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Σωτηρίτσας και Αγιάς

Τα Κέντρα Υγείας Σωτηρίτσας και Αγιάς επισκέφθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στα παράλια του νομού, όπου άκουσε, κατέγραψε και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» τα πολυποίκιλα προβλήματα των κατοίκων, αλλά και συγκεκριμένα των εργαζομένων στις δομές Α’βάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα,  μέσα στο καλοκαίρι, η Λαρισαία βουλευτής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προέβη και σε σχετικές παρεμβάσεις, σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της απρόσκοπτης παροχής Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, μέσω της καθημερινής λειτουργίας των Κέντρων Υγείας των παραλίων του ν. Λάρισας, αλλά και την διασφάλιση πληρωμάτων ΕΚΑΒ  στην περιοχή, όπως έχει αιτηθεί και ο δήμος Αγιάς, αλλά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η βουλευτής, ιδίως κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Σωτηρίτσας, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τον διευθυντή του κέντρου,  τους ιατρούς και νοσηλευτές, έγινε αποδέκτης παραπόνων των ελάχιστων στελεχών υγείας που εργάζονται εκεί σε δύσκολες συνθήκες, με εξοντωτικά ωράρια και απανωτές διπλοβάρδιες σε Κ.Υ. άλλων περιοχών ή νοσοκομεία της Λάρισας, χωρίς πολλές φορές να προλαβαίνουν να πάρουν ακόμη και την προβλεπόμενη βάσει της νομοθεσίας άδειά τους.

Επιπροσθέτως, το Κ.Υ. Σωτηρίτσας, ακόμη και κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου η περιοχή σφύζει κυριολεκτικά από επισκέπτες, λειτουργεί καθημερινά μόνο μέχρι τις 14:00, παραμένοντας περισσότερες ώρες ανοιχτό, μόνο κατά τα Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως και ο ίδιος ο χώρος του Κ.Υ. Σωτηρίτσας αντενδείκνυται, αφού ελάχιστες υποδομές αντιμετώπισης σοβαρών νοσημάτων, όπως καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, έχει, με αποτέλεσμα να απαιτείται η διακομιδή των ασθενών, με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους.

Αμέσως μετά την περιοδεία της στα Κ.Υ. της περιοχής, η Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε:

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς πως σε υγειονομικό επίπεδο στα παράλια του δ. Αγιάς όλα, κυριολεκτικά, ‘’κρέμονται από μία κλωστή’’ και πως η επίσημη Πολιτεία οδηγεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και συντονισμού, τόσο τους γιατρούς, όσο και τους νοσηλευτές των περιφερειακών Κέντρων Υγείας στην εργασιακή εξάντληση, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Το φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών είναι δεδομένο από πλευράς τους, αλλά ως μόνη συνθήκη,  δεν επαρκεί. Από την κεντρική διοίκηση απαιτείται άμεσα πρόνοια και συγκεκριμένες αποφάσεις, για σύγχρονες υγειονομικές δομές, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα πληροφορήθηκα όλα αυτά από τον κ. Ευθυμίου, διευθυντή του Κ.Υ. Αγιάς, καθώς και από τους πραγματικά ‘’ήρωες’-εργαζομένους’’ των δύο Κέντρων. Με γιατρούς και νοσηλευτές ‘’ακορντεόν’’, όμως, κατάσταση που αφορά και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, τα περιφερειακά Κ.Υ. δε μπορούν να λειτουργήσουν. Μπορεί η κυβέρνηση να καλείται να αντιμετωπίσει το δυστοπικό 4ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο, οι επισκέπτες της περιοχής δε σταματούν στις 20 Αυγούστου, όπου το Κ.Υ. Σωτηρίτσας αναμένεται να σταματήσει να υποδέχεται ασθενείς κατά τα Σαββατοκύριακα… Πρέπει τόσο η 5η ΥΠΕ, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να πάψουν να λειτουργούν ‘’στον αυτόματο πιλότο’’, με ωράριο …ούτε καν εμπορικού καταστήματος , καθώς τα απογεύματα το ΚΥ Σωτηρίτσας , είναι κλειστό!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ