ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΡΑΨΑΝΗΣ

Το επερχόμενο διήμερο δράσεων / εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, αφορά σε οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και πρακτικές, μέσα από τη δράση δύο αυτοδιαχειριζόμενων συλλογικοτήτων.

Σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου και ώρα 20.00 στην κεντρική πλατεία Ραψάνης μαθαίνουμε πως να παρασκευάζουμε σαπούνι ψυχρής μεθόδου με βάση το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας από τη συνεργατική ΒΙΟ.ΜΕ. Θα διατίθενται και προϊόντα προς πώληση.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. (Βιομηχανική Μεταλλευτική Α.Ε) είναι αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται η πρώτη τέτοιου είδος πρωτοβουλία στην Ελλάδα σχετικά με την αυτοδιάθεση των εργαζομένων, την οργάνωση της παραγωγής και την αλληλεγγύη, συνιστώντας στην πράξη το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στη χώρα. “Τα προϊόντα που παράγουν οι εργαζόμενοι/ες σε αυτό το εργοστάσιο, κουβαλάνε ένα μήνυμα… Το μήνυμα μιας συνολικά διαφορετικής ζωής, από τον τρόπο που δουλεύουμε, μέχρι τη σχέση μας με το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε την παραγωγή εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά φυσικών καθαριστικών, στηρίζοντας τις φωνές εκείνες που δηλώνουν πως για να καθαρίσουμε τα σπίτια μας ή τους χώρους εργασίας μας δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε την υγεία μας ή αυτή των παιδιών μας.”

Περισσότερες πληροφορίες για τη ΒΙΟ.ΜΕ. μπορείτε να βρείτε εδώ: https://viomecoop.com/ και  https://www.facebook.com/SEVIOME

Το Σάββατο 7 Αυγούστου και ώρα 19:00 οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης για να φτιάξουμε με χώμα και πηλό μπάλες από σπόρους και κουκούτσια για “να πρασινίσουμε τη γη”. Επίσης, θα μιλήσουμε για τη ζωή της μέλισσας και θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας από την καλλιέργεια βιολογικών οπωροκηπευτικών.

Οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης είναι μια ποικιλόμορφη κοινότητα εθελοντών που δραστηριοποιείται από το 2013. Με βάση την τροφή και τις σχέσεις που διαμορφώνονται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της (από τη σπορά και την καλλιέργεια, τη συλλογή των καρπών, την επεξεργασία και το μαγείρεμα, έως την ανάκτηση και την επεξεργασία των σπαταλώμενων τροφίμων), πραγματοποιούν σταθερά διάφορες δραστηριότητες, όπως συλλογικό μαγείρεμα, ανάκτηση τροφής, επεξεργασία φρέσκιας τροφής σε σάλτσα, μαρμελάδα ή τουρσί και διαμόρφωση μιας «κοινωνικής αλυσίδας συνεργασίας» για τη συλλογή, την επεξεργασία και την αναδιανομή υλικών που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, αλληλέγγυα συλλογή ελιάς, αστική κηπουρική, μελισσοκομία, σύνδεση παραγογών και καταναλωτών, απασχολησιμότητα και επαγγελματική ένταξη μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, κοινωνική δικτύωση μεταξύ ομοϊδεάτων και τοπικών ομάδων με κοινές ανησυχίες και ενδιαφέροντα, καθώς και με κοινότητες εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Περβολάρηδες μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/PervolaridesThessalonikis

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων / εκδηλώσεων μας στην ιστοσελίδα του «Ξενώνα Ραψάνης»: http://www.xenonasrapsanis.gr/.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ