Δείτε τί αναφέρουν στο κείμενο που συνέταξαν μετά τη συνάντηση – Ποιοι απαρτίζουν τη νέα 17μελή Συντονιστική Ομάδα Εργασία Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ)
Αποφασισμένοι να συντονίσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν ενωμένα και πανελλαδικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών από όλοι την Ελλάδα που συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Τύρναβο μετά από πρωτοβουλίες της διοίκησης του τοπικού κτηνοτροφικού συλλόγου.
Οπως είχε γράψει το paidis.com μετά τη συνάντηση οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στη δημιουργία συντονιστικής ομάδας εργασίας και κατέληξαν σε ένα κείμενο αιτημάτων το οποίο και θα αναδείξουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η νεοσύστατη συντονιστική επιτροπή μετά τη συνάντηση αναφέρονται τα παρακάτω:
“Με πρωτοβουλία του κτηνοτροφικού συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, στο ¨Κτήμα Βρύση¨ Τυρνάβου, πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών αλλά και μεμονωμένων κτηνοτρόφων, από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Εκπρόσωποι από εκτροφές όλων των ειδών αγροτικών ζώων αλλά και συνάδελφοι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών.
Όλοι μαζί εκδηλώσαμε ενωμένοι την αγωνία μας, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, συνειδητοποιώντας ότι το ένστικτο επιβίωσης του κλάδου, πρέπει να παραμερίσει τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, που είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά και τους προσωπικούς εγωισμούς και προσανατολισμούς.
Η ισχύς εν τη ενώσει, είναι αυτό που επιβάλλεται να κατακτήσουμε και με την πανελλαδική συγκέντρωση, κάναμε το πρώτο βήμα για να την πραγματοποιήσουμε.
Τα προβλήματα ατελείωτα και άλυτα, αποτέλεσμα των διαχρονικά λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της πατρίδας μας, κωφεύοντας στις κατά καιρούς κραυγές αγωνίας των ανθρώπων που εργάζονται και παράγουν στην ελληνική ύπαιθρο.
Οι αποφάσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παίρνονται για εμάς, χωρίς εμάς, χωρίς εθνικό σχεδιασμό, αλλά με μοναδικό γνώμονα τις ψήφους των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, στις επόμενες εκλογές.
Οι κτηνοτρόφοι ήταν και είναι για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, πολίτες κι επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας. Απόδειξη για τη διαπίστωση αυτής της απαξίωσης, είναι ο αποκλεισμός των οργάνων που τους εκπροσωπούν από το δημόσιο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική και κοινωνική τους επιβίωση.
Αποκλεισμός των κτηνοτρόφων από τα κεντρικά ΜΜΕ, εκτός κάποιων τοπικών μέσων και αυτών που ασχολούνται θεματικά με τον πρωτογενή τομέα.
Με την πανελλαδική συνάντηση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας στον Τύρναβο, δόθηκε δημόσιο βήμα σε όποιον κτηνοτρόφο το επιθυμούσε, με χρονικό όριο και τάξη, σε μία εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, μέσω zoom του κτηνοτροφικού συλλόγου Αττικής αλλά και μέσω facebook, ώστε άπαντες οι ενδιαφερόμενοι, να έχουν άμεση ενημέρωση και σε πραγματικό χρόνο.
Οι καθαρές δημόσιες τοποθετήσεις, που οι λίγες υπερβολές στο λόγο κάποιων συναδέλφων, ανέδειξαν την αγωνία τους, το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχόντων για μια νέα αρχή, για έναν ενοποιημένο κλάδο!
Από τους συμμετέχοντες αποφασίστηκε:
Δημιουργείται μία Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), που θα συνεδριάζει κυρίως διαδικτυακά (αλλά και δια ζώσης), σε τακτικά χρονικά διαστήματα, και αποτελείται από τους παρακάτω συναδέλφους (με αλφαβητική σειρά):
Βαϊόπουλος Γιώργος, (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας), περιφέρεια Θεσσαλίας
Βενετσιάνος Γιάννης (Κτηνοτροφικός σύλλογος Λακωνίας), περιφέρεια Πελοποννήσου
Γεωργαλής Γιάννης, (Σύλλογος Ποιμένων Άγιος Μάμας Χίου), περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Γκατζώρας Γιώργος (Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας βοσκής), περιφέρεια Θεσσαλίας
Δημόπουλος Νίκος, (Συντονιστικό συλλόγων-συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Διδάγγελος Γιώργος, (Χοιροτρόφος Καρδίτσας), περιφέρεια Θεσσαλίας
Θωμάς Καρυπίδης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας Πολύκαστρο Κιλκίς), περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Καζάνας Δημήτρης (Αγελαδοτρόφος Γαλακτοπαραγωγής), περιφέρεια Θεσσαλίας
Κοντογιάννη Μάρθα (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής«Άγιος Γεώργιος»), περιφέρεια Αττικής
Κρητικού Διαμάντω (Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας), περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Μάνδαλος Ελευθέριος, (Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πέτρα Λέσβου), περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Μόσχος Δημήτρης, (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς), περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Μπαϊραχτάρης Αργύρης, (Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), περιφέρεια Θεσσαλίας
Παπαδάκης Γρύλος, (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου), περιφέρεια Κρήτης
Σμπώκος Βασίλης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ηρακλείου), περιφέρεια Κρήτης
Στραζέμης Δημήτρης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης), περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Τσίτσιας Αντώνης, (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου), περιφέρεια Θεσσαλίας
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Η ομάδα αυτή θα ενημερώνει όλους όσους συμμετείχαν ή θα συμμετέχουν στο μέλλον σε αυτή την προσπάθεια.
- Πρώτο θέμα που αναδείχθηκε από την πανελλαδική συγκέντρωση, είναι αυτό του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα της υπερβολικής και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ( Economic Accounts for Agriculture, 9.4.2021), στη χώρα μας, η δαπάνη των ζωοτροφών για το 2020 (2.418 εκατ. ευρώ), καλύπτει το 94% της αξίας της ζωικής παραγωγής (2.573 εκατ. ευρώ). Δηλαδή πρόκειται για μια εξαιρετικά υψηλή αναλογία που κατατάσσει τη χώρα μας, στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 56,9%.
- Δεύτερο θέμα, ήταν ο επιβεβλημένος σχεδιασμός για τις νομικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, σχετικά με την υπόθεση της κομπίνας των εκατομμυρίων ευρώ του Εθνικού Αποθέματος, που μοιράστηκαν σε αεριτζήδες και τα οποία στερήθηκαν οι πραγματικοί παραγωγοί, κυρίως μέσω των αδιαφανών διαδικασιών κατανομής των βοσκοτόπων.
- Τρίτο θέμα ήταν η επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και να εξασφαλίζει, πέραν των εισφορών των αγροτών, γενναίας ετήσιας μεταφοράς κεφαλαίων αποζημίωσης των κτηνοτρόφων μέσω του δημοσίου.
- Τέταρτο θέμα ήταν η κατοχύρωση του επαγγέλματος, με θέσπιση εγγραφής των κτηνοτρόφων σε κλαδικές δομές, κατά τα πρότυπα των άλλων επαγγελματικών τάξεων (π.χ. ΤΕΕ. ΓΕΩΤΕΕ, ΕΒΕ, επαγγελματικοί σύλλογοι).
- Πέμπτο θέμα ήταν η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Πολιτείας, όπως στους εποπτευόμενους Οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ και ειδικά στον ΕΛΓΟ (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος θα πρέπει να στηθεί από την αρχή, με θεσμική εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στο Δ.Σ. του Οργανισμού.
- Έκτο θέμα ήταν άμεση και όχι σταδιακή κατάργηση των ιστορικών Δικαιωμάτων, με απόλυτη αναμόρφωση της λεγόμενης Ενιαίας Ενίσχυσης, μόνο σε όσους εκτρέφουν και καλλιεργούν.
- Τέλος, έβδομο θέμα ήταν, με αφορμή τα διαδοχικά περιστατικά νοθείας στη Φέτα, η προστασία όλων των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας μας, με πραγματικούς ελέγχους, οι οποίοι σήμερα είναι ανύπαρκτοι, και κυρίως με αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και όχι με πρόστιμα «χάδια».