ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: ΟΙ «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ (ΦΩΤΟ)

Καρφώνουν, βιδώνουν, μεταφέρουν, φτιάχνουν τον ήχο και τους φωτισμούς, φροντίζουν κοστούμια και ταμείο, επιμελούνται και την τελευταία λεπτομέρεια. Πρόβες και αγωνία για το στήσιμο του σκηνικού, ατέλειωτες εργατοώρες για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, πριν ανάψουν τα φώτα της σκηνής.

Ο λόγος για το Θεσσαλικό Θέατρο και μια μάλλον… αχαρτογράφητη πτυχή του, καθώς το paidis.com, με τη δύναμη της εικόνας και μέσα από τον φακό του Δ. Καστανάρα, επιχειρεί να φωτίσει τους «πρωταγωνιστές» του παρασκηνίου: τους τεχνικούς των παραστάσεών του.

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας για την παράσταση «Τα αγάλματα περιμένουν», σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, ώστε να ταξιδέψει στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Προύσας, ενώ μέρες αργότερα το σκηνικό επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά στην Αυλή του Μύλου όπου ανέβηκε η επιθεώρηση «Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι», σε κείμενα και σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου, με τους άοκνους τεχνικούς του Θεσσαλικού Θεάτρου ευγενικά να μας μιλούν για τον ιδιαίτερο ρόλο τους, ανακινώντας μνήμες και δηλώνοντας περήφανοι για τη συνεργασία μαζί του.

Ψηφιακές κονσόλες, ρομποτικά και μια πολύχρονη πορεία δίπλα σε σπουδαίους του πενταγράμμου, «γενικών καθηκόντων» δηλώνει ο Γ. Γκόλαντας που δεν χρειάζεται συστάσεις, περιγράφοντας με πάθος μια δουλειά «αλλιώτικη από τις άλλες», ενώ στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο μηχανικός σκηνής Ν. Ανδριανόπουλος, που κλείνοντας 3 χρόνια συνεργασίας με το Θ.Θ μιλά με θέρμη και ενθουσιασμό για «μια πρωτόγνωρη διαδικασία και μια εμπειρία δίχως προηγούμενο».

ΟΤΑΝ «ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΞΥΛΟ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ

«Πρόκειται για μια δουλειά με ιδιαιτερότητες, βλέπεις είσαι διαρκώς μέσα στον κόσμο και παράλληλα βρίσκεσαι μακριά από τους δικούς σου και την οικογένειά σου. Ωστόσο μέσα στο θέατρο “χτίστηκαν” σχέσεις ζωής, κουμπαριές και φιλίες ετών», περιγράφει ο μηχανικός σκηνής Χρ. Καράκης, που συνεργάζεται ανελλιπώς με το Θ.Θ από το μακρινό 1983.

Μην κρύβοντας την αγωνία του για τους συνεχιστές του έργου τους ο κ. Καράκης μας μιλά για μία από τις καλύτερες ομάδες τεχνικών πανελλαδικά, εξαίροντας το έργο όλων των συντελεστών του θεάτρου, ενώ γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στέκεται στις περιοδείες και την παρουσία του «Θεσσαλικού» στην Επίδαυρο και σε σκηνές των Αθηνών.

«Το ’88 με την “Ηλέκτρα” είμασταν το πρώτο περιφερειακό θέατρο που μπήκε στην Επίδαυρο», θυμάται με συγκίνηση ο Χρ. Καράκης, περιγράφοντας παράλληλα ανεπανάληπτες στιγμές τόσο στη Ρεματιά του Χαλανδρίου, όσο και στο θέατρο Βράχων.

«Στο Χαλάνδρι χιλιάδες κόσμου “έπαιξε ξύλο” για μια θέση σε παράστασή μας σπάζοντας μέχρι και τα γυαλιά του Κ. Τσιάνου στην προσπάθειά του να εισέλθει στο θέατρο, ενώ στο θέατρο Βράχων πάνω από 1.500 θεατές μας χειροκροτούσαν την ώρα που 2.000 άλλοι που δεν κατάφεραν να εισέλθουν λόγω περιορισμένων θέσεων εξαιτίας εργασιών που γινόταν στον χώρο παρέμεναν έξω από αυτόν με την ελπίδα να καταφέρουν να μας δουν», θυμάται ο κ. Καράκης.

«Στην Επίδαυρο με τις “Χοηφόρες” η προσέλευση του κοινού συγκρίθηκε από τους ντόπιους με ανάλογη παρουσία της Μαρίας Κάλλας», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αναπολεί με νοσταλγία παρέμβαση της κοινότητας του Λυγουριού για την επανεμφάνιση του Θ.Θ με την «Ηλέκτρα» το 1993. «Κάποιοι μας απέκλεισαν τότε, μα μας αποθέωσε ο κόσμος και μας αποζημίωσε το χειροκρότημα χιλιάδων θεατών. Αυτό είναι το Θεσσαλικό Θέατρο και οι τεχνικοί του», έκλεισε την κουβέντα μας ο κ. Καράκης.

Δωρικός ο λόγος τους αφού η δουλειά τους τους θέλει σε διαρκή κίνηση, σε πράξεις και όχι θεωρίες, ωστόσο άξιοι «πρωταγωνιστές» πίσω από τα φώτα οι τεχνικοί του Θεσσαλικού Θεάτρου συνεχίζουν να ταξιδεύουν μαζί του κυριολεκτικά ως την άκρη του κόσμου, αφού με την παράσταση «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» έστησαν το σκηνικό τους στο μακρινό Ανόι!

Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας αλλά και του παρόντος του Θ.Θ. οι Ν. Γεωργάκης, Γ. Γκόλαντας, Ν. Ανδριανόπουλος, Χρ. Καράκης, Μ. Παπατριανταφύλλου, Γ. Σδράνης και η κυρία της παρέας Νικολέττα Καΐση, η «φρουρός» του πολύτιμου βεστιάριου του Θ.Θ.  καθώς και ο οικονομικός διευθυντής Κώστας Δημητριάδης, αξίζουν με το παραπάνω το χειροκρότημά μας! Ας τους το προσφέρουμε παρατεταμένο.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας//paidis.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ