ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Ο Μ. Χαρακόπουλος ζητά θέσπιση Νόμου-Πλαίσιου για την οικογένεια 

Τη λήψη γενναίων φοροελαφρύνσεων για οικογένειες με παιδιά, τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου στήριξης πολυμελών οικογενειών και τη θέσπιση νόμου-πλαίσιου για την οικογένεια ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που εργάστηκε ως αντιπρόεδρος στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό, επικαλούμενος στοιχεία για την υψηλή φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα σε έρευνα για τις χώρες του ΟΟΣΑ, κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και την υφυπουργό Εργασίας με αρμοδιότητα τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Όπως υπογραμμίζει «τα στοιχεία για την δημογραφική κατάσταση της χώρας προκαλούν θλίψη και ανησυχία. Η “ψαλίδα” μεταξύ των θανάτων και των γεννήσεων αυξάνεται συνεχώς, ενώ όλο και λιγότεροι νέοι αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά. Οι τάσεις που καταγράφονται σήμερα, εφόσον συνεχιστούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα το 2030 ο πληθυσμός της Ελλάδας να είναι λίγο κάτω από 10 εκατομμύρια και η μέση ηλικία τα 49,7 έτη, ενώ το 2050 κάτω από 9 εκατομμύρια, με μέσο όρο ηλικίας στα 53,4 έτη.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες επανειλημμένως, έχει τεθεί το ζήτημα της πολύπλευρης ενίσχυσης των ζευγαριών για να αποκτήσουν παιδιά, αλλά και της λήψης μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών που έχουν παιδιά. Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά».

 

Δυσμενές φορολογικό καθεστώς

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας που δημοσίευσε το Tax Foundation και παρουσίασε το ΚΕΦίΜ (22.05.21), η Ελλάδα έχει την τέταρτη υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πάει το 31,7% του μισθού ενός εργαζομένου με δύο παιδιά στην Ελλάδα, έναντι 24,4% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει μια από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων, με 40,1% για εργαζομένους και 37,1% για εργαζομένους με οικογένειες με δύο παιδιά.

Η ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπ’ αυτό το δυσμενές φορολογικό καθεστώς. Μόνο μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον αριθμό των τέκνων για το ύψος του φόρου που καλείται να πληρώσει μια οικογένεια, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την γέννηση κι άλλων παιδιών. Οι ελαφρύνσεις, μάλιστα, πρέπει να γίνονται καταλυτικές όταν πρόκειται για πολυμελείς οικογένειες.

Κάθε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την ενίσχυση των γεννήσεων κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι όποιες θετικές επιπτώσεις φαίνονται συνήθως μακροπρόθεσμα».

Εθνικό Σχέδιο για πολυμελείς οικογένειες 

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Εξετάζετε γενναία μέτρα φοροελαφρύνσεων με κριτήριο όχι μόνον το εισόδημα, αλλά και τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας, ανακουφίζοντας έτσι τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερη ανάγκη και δίδοντας ταυτόχρονα κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων;
  2. Προτίθεστε να συντάξετε Εθνικό Σχέδιο στήριξης των πολυμελών οικογενειών, ανάλογο με αυτό που υπάρχει για άλλες ειδικές κατηγορίες, όπως τα ΑΜΕΑ;
  3. Σκοπεύετε να ανακοινώσετε ολοκληρωμένο νόμο-πλαίσιο για την οικογένεια, με σκοπό την αναχαίτιση της φθίνουσας δημογραφικής πορείας της χώρας;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ