ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΡΑΨΑΝΗΣ

Καθώς βαθαίνει ο Αύγουστος, οι δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης συνεχίζονται. Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου και ώρα 19.00 στην κεντρική πλατεία Ραψάνης θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο “Το Νερό Νεράκι – Μαθαίνοντας για τις διαδρομές του νερού μέσα από το παιχνίδι”, από τον κ. Γιάννη Κοντό, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό, ερευνητητής / διδάσκων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Η ιστορία του νερού είναι η ιστορία της ζωής στη γη.

Το νερό είναι πηγή ζωής, με τον υδρολογικό κύκλο να «αποστάζει» την ενέργεια του ήλιου και να δημιουργεί ανέμους και να κάνει τον πλανήτη μας τόσο όμορφο και φιλικό για τόσες διαφορετικές μορφές ζωής. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, με τις φυσικές καταστροφές που παρατηρούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι απαραίτητο, τα παιδιά να έχουν από νωρίς επαφή με τις έννοιες και τις αρχές που σχετίζονται με τους υδατικούς πόρους, τη σχέση τους με την ενέργεια, τα προβλήματα που φέρνει η κλιματική αλλαγή και τους τρόπους που μπορούμε συλλογικά και ατομικά να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Μεταφέροντας την εμπειρία από την έρευνα και τη διδασκαλία του σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και παρατηρώντας ελλείψεις στην εκπαιδευτική διαδικασία σχετικά με το αντικείμενο, μέσα από το παιχνίδι, ο κ. Κοντός θα μας βοηθήσει να κάνουμε το H2O, νεράκι! Θα μας μιλήσει για τη φύση και τη δομή του νερού, για το πώς κινείται μέσα στη φύση, το πώς επηρεάζει τη ζωή μας, τι αλλάζει με τα χρόνια και να εμφυσήσουμε μέσα τους τον προβληματισμό, αλλά και κυρίως την ελπίδα και την όρεξη για δράση και αλλαγή, και ποιος ξέρει, ίσως να μπει και η σπίθα σε κάποια παιδιά, από μικροί εξερευνητές σήμερα, να γίνουν οι αυριανοί ερευνητές αύριο!

Την Τρίτη 17 Αυγούστου και ώρα 20.00 στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον κ. Θωμά Κοροβίνη, στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του “«Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε!» Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ.” Για το βιβλίο θα μας μιλήσει η κα. Εύη Κουτρουμπάκη, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας, καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου. Τον συγγραφέα θα συνοδεύει με το κλαρίνο του ο κ. Φίλιππος Φασούλας.

Την Τετάρτη 18 Αυγούστου και ώρα 20.00 θα ακούσουμε “Ιστορίες για το νερό που ταξιδεύουν από τις Σταγιάτες στη Ραψάνη”, σε ένα μοναδικό περίπατο στα διάφορα σημεία του χωριού. Σημείο συνάντησης αποτελεί η κεντρική πλατεία του χωριού.

Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση και η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Η πηγή του χωριού αποκομμένη σήμερα από τους κατοίκους και στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης, είναι ταυτόχρονα και πηγή αγώνα για την υπεράσπιση του νερού ως κοινού αγαθού. Εμπειρίες και βιώματα του αγώνα των Σταγιατών θα κυλήσουν σαν το γάργαρο νερό από τις πηγές του Πηλίου ως τις κρήνες της Ραψάνης.

Θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των αυγουστιάτικων εκδηλώσεων/ δράσεων στην ιστοσελίδα του «Ξενώνα Ραψάνης», http://www.xenonasrapsanis.gr/.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ