ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τη Δευτέρα. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, με την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ παραδέχθηκε ότι η προέλαση των Ταλιμπάν ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν. Δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό του Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά την απόφασή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε κατάλληλη στιγμή για την απόσυρσή τους.

«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν και να μάχονται σε έναν πόλεμο στον οποίο οι Αφγανοί είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπογράμμισε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ανέκαθεν αφορούσε στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν είχε ποτέ στόχο την οικοδόμηση ενός έθνους.

Παράλληλα, εξήγησε τους λόγους που οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην αναμειχθούν σε μία εμφύλια διαμάχη.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ως ο τέταρτος κατά σειρά Αμερικανός πρόεδρος που είχε την ευθύνη για την παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα πάρει και την ευθύνη να είναι ο τελευταίος. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η ασφαλής επιστροφή όλων των Αμερικανών πολιτών.

Όπως είπε, η αφγανική κυβέρνηση δεν ακολούθησε τη συμβουλή του για διαπραγματεύσεις με σκοπό μια πολιτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

«Ο κ. Γκάνι επέμεινε να πολεμήσουν οι αφγανικές δυνάμεις. Όμως προφανώς έκανε λάθος», τόνισε, αναφερόμενος στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από τις διακοπές του στο Καμπ Ντέιβιντ, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, CNN, ΒBC

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ