ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΕΤΑΣ ΜΑΪΜΟΥ

Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου που συναντήθηκε στους Φιλιππαίους με τον γ.γ. της ΠΕΚ Ν. Παλάσκα

Τα κρούσματα διακίνησης φέτας μαϊμού στο εξωτερικό, που θέτουν σε κίνδυνο το πιο εξαγώγιμο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης της χώρας και η άνοδος των τιμών στις ζωοτροφές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκο Παλάσκα στους Φιλιππαίους των Γρεβενών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά την επίσκεψή του σε Σαμαρίνα, Αβδέλλα και Φιλιππαίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μετακινούμενους κτηνοτρόφους από τον θεσσαλικό κάμπο που ξεκαλοκαιριάζουν τα κοπάδια τους στα ορεινά χωριά της Πίνδου.

Ο γραμματέας της ΠΕΚ αναγνώρισε ότι η άνοδος των τιμών στο γάλα προκαλεί ικανοποίηση στις τάξεις των κτηνοτρόφων, καθώς τους επιτρέπει να βγουν από το τέλμα που είχαν περιέλθει τα προηγούμενα χρόνια με την πρωτοφανή καταβαράθρωση των τιμών παραγωγού και να ατενίζουν το μέλλον πιο αισιόδοξα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρατηρείται σημαντική άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, γεγονός που αν συνεχιστεί θα εξανεμίσει τα οφέλη από την άνοδο των τιμών στο γάλα και θα οδηγήσει τον κτηνοτροφικό κλάδο σε επικίνδυνη στασιμότητα, αν όχι σε ύφεση.

Όπως σημείωσε, η κτηνοτροφία είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας στην επαρχία και στηρίζει πληθώρα επαγγελμάτων και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Πολιτεία προκειμένου να αμβλυνθεί το φαινόμενο των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές, άλλα και να αποτραπεί ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη ανατίμηση. Με αφορμή τα κρούσματα νοθείας της φέτας, ο Νίκος Παλάσκας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πατάσσονται με αυστηρότητα, καθώς στην ουσία αμαυρώνουν εκτός από την φήμη του προϊόντος και τον αγώνα των κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, ζήτησε στη νέα ΚΑΠ να υπάρξει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη στήριξη στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση, στη θητεία της μέχρι σήμερα, αντιμετώπισε πρωτοφανείς προκλήσεις. Απέναντι σε αυτές, όπως η επέλαση της πανδημίας που “γονάτισε” ακόμα και ισχυρές οικονομίες και οι συνεχείς φυσικές καταστροφές (Ιανός, Μήδεια, παγετοί, σεισμοί, πυρκαγιές), απέδειξε ότι εργάζεται σκληρά και κάνει με υπευθυνότητα το καλύτερο δυνατό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων».

Αναγνώρισε ότι «το ζήτημα των ζωοτροφών στην παρούσα φάση πράγματι αποτελεί τροχοπέδη στη δυναμική που δίνει στους κτηνοτρόφους η αύξηση των τιμών στο γάλα» και υπογράμμισε ότι έχει επισημάνει «στο αρμόδιο υπουργείο την αναγκαιότητα για πρωτοβουλίες στα ευρωπαϊκά όργανα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν αυτό γίνει ανεξέλεγκτο». Επίσης, σημείωσε ότι «για τα περιστατικά φέτας μαϊμού στα ευρωπαϊκά ράφια, έχω ασκήσει άμεσα κοινοβουλευτικό έλεγχο, επισημαίνοντας την ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων και παραδειγματικών ποινών σε όσους θέτουν σε κίνδυνο το πλέον εμβληματικό ΠΟΠ της χώρας μας. Άλλωστε, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε άμεσα αποτελέσματα, συνεισφέροντας έμπρακτα στην αύξηση των τιμών στο γάλα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ