ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ

Ανακοίνωση του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων που λέει όχι στην  εμπορευματοποίηση –  ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και δασών

Το σχέδιο της Κυβέρνησης να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται την ώρα που έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αποθήκες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, την ώρα που ακόμα τα πύρινα μέτωπα σκορπίζουν την καταστροφή σε όλη τη χώρα.

Μετά την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών  και την παράλογη απαγόρευση εισόδου σε δάση και άλση ως προληπτικό μέτρο φύλαξης, αναγνωρίζοντας η Κυβέρνηση την αδυναμία της να τα προστατεύσει, έρχεται στο φως η υπουργική απόφαση (https://tinyurl.com/yecrhume) με την οποία προβλέπεται επιβολή  εισιτήριου για την ανάβαση στον Όλυμπο ενώ εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες. Με το εισιτήριο εισόδου και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες τις φυσικές ομορφιές του Ολύμπου θα απολαμβάνουν  όλο και πιο λίγοι.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει εισιτήριο όταν έχει αφήσει στην τύχη του το φυσικό περιβάλλον, χωρίς υποδομές που διασφαλίζουν μια αρμονική σχέση με την κοινωνική ζωή, αλλά και χωρίς καμιά προστασία, από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου  με τα καταφύγια, τις πεζοπορικές, ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, μέλος του δικτύου NATURA με τμήματα Καταφυγίων Άγριας Ζωής αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη αναπτυξιακό φιλέτο.  Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό της Ελλάδας, Παγκόσμιο Μνημείο της Φύσης, ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο,  αποτελεί στολίδι και ανάσα δροσιάς  για επισκέπτες από όλο τον κόσμο παραδίδεται στα χέρια των ιδιωτών για εκμετάλλευση. Για την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελεί κομμάτι του φυσικού μας πλούτου και δημόσιο αγαθό, αλλά μια ακόμη πηγή για να βγάλει λεφτά το ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο προσχέδιο της απόφασης προβλέπεται υψηλό αντίτιμο για επισκέπτες/τριες 15-67 ετών. Φυσικά δε λέγεται κουβέντα για το πού θα πάνε τα κολοσσιαία ποσά που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί το επαίσχυντο μέτρο. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα καραδοκούν για να τα εισπράξουν είτε άμεσα είτε ως επιχορήγηση της δήθεν “πράσινης επιχειρηματικότητας”.

Γίνεται αντιληπτό πλέον το τι εννοεί ο Μητσοτάκης όταν μιλάει για αναδάσωση “με βάση το νόμο”.  Πρόκειται για το πέρασμα του δημόσιου και φυσικού πλούτου στο υπερταμείο, την πρόβλεψη για παράδοσή του στην επιχειρηματική κερδοσκοπία για “αξιοποίηση”. Την εκχώρησή του  στους «αναδόχους αναδάσωσης» μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που επιτρέπουν ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες περιοχές. Αυτή είναι η  “πράσινη πολιτική” της ΕΕ που ισοδυναμεί με την αθρόα επιδότηση της “πράσινης βιομηχανίας”.

Στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης προωθούν την  ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ιδεολογία της πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και των δασών της χώρας! Οι επιλογές που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον έχουν προκαλέσει την κλιματική κρίση, που ονομάζουν  «κλιματική αλλαγή».  Αυτές οι πολιτικές παίρνουν πλέον επικίνδυνη διάσταση καθώς αντί ο λαός να είναι αφέντης στον τόπο του, μετατρέπεται σταδιακά σε φιλοξενούμενο σε χώρους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Γίνεται φανερό πλέον ότι το κράτος επιλέγει βουνά  με μεγάλη επισκεψιμότητα, τα οποία θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε καταβάλλοντας  καθόλου ευκαταφρόνητο  αντίτιμο , ενώ τα υπόλοιπα τα χαρίζει σε κάθε είδους εκμετάλλευση (αιολικά υλοτομία κλπ.).

Οι φορείς του λαϊκού, μαζικού και περιβαλλοντικού κινήματος ,τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια , πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για να μην περάσει η Κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο αλλά και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

Ήρθε η ώρα να πάρουν άμεσα θέση όχι μόνο οι ορειβατικοί και οι φυσιολατρικοί σύλλογοι, αλλά και τα Πανεπιστήμια, οι πνευματικοί άνθρωποι και γενικά να ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα με στόχους:

Προστασία του φυσικού πλούτου. Να μπει φραγμός στην επιχειρηματική επέλαση στο φυσικό περιβάλλον. Όχι διόδια και εισιτήρια σε εθνικούς δρυμούς και στο φυσικό περιβάλλον. Ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των βουνών! Ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε εισιτήρια.

Να καταργηθεί το υπερταμείο, το σχετικό μνημονιακό πλαίσιο και κάθε διάταξη που εμπορευματοποιεί το φυσικό περιβάλλον και το δημόσιο πλούτο.

Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας προστασίας δασών και να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες.

Να μετατραπούν σε δημόσια περιουσία οι μεγάλων ιδιωτικές εκτάσεις και οι εκτάσεις της Εκκλησίας στα βουνά και στα  δάση.

Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι (της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ