Στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν στη γειτονική χώρα μίλησε ως επίσημος προσκεκλημένος ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δ. Κατσαρός
Ποικιλόμορφες ήταν οι εκδηλώσεις που έγιναν στη πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 29ου Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας με την ευκαιρία του εορτασμού της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας.
Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης στο ύψωμα του Αίμου “Καραντίλα” έλαβαν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από συλλόγους Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας καθώς και από συλλόγους Σαρακατσαναίων από την Ελλάδα, ενώ έγινε αναπαράσταση από τη ζωή των Σαρακατσαναίων στη γειτονική χώρα.
Την Παρασκευή στη κωμόπολη Ρετσίτσα, όπου κατοικούν 2000 ομογενείς Σαρακατσαναίοι έλαβε χώρα αδελφοποίηση του Συλλόγου Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων με τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ρετσίτσας σε ειδική εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του τοπικού συλλόγου.
Το βράδυ της Παρασκευής σε αίθουσα του Δήμου Σλίβεν έγινε επιστημονική ημερίδα με αντικείμενο την διατήρηση της παράδοση των σαρακατσαναίων και την προσαρμογή της στο σήμερα.
Ως εισηγητές μίλησαν ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης και καθηγητής της Λαογραφίας κ.Γκεοργκίεφ ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ταυτότητα των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας η οποία συνέχεται άρρηκτα με την ελληνική τους καταγωγή, ο καθηγητής κ. Συράκωφ ο οποίος διεξήλθε το θέμα των ηθών και εθίμων της σαρακατσάνικης παράδοσης , ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Ιωάννης Πιστόλας και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αλεξανδρούπολης ο οποίος αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό των πολιτιστικών συλλόγων στην Ελλάδα και Βουλγαρία ώστε να γίνει η παράδοση των σαρακατσαναίων κτήμα της νέας γενιάς. Μίλησε επίσης ο Λαρισαίος Δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Δημήτρης Κατσαρός ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι :
“…..μπορούν να λειτουργήσουν η Ομοσπονδία και οι τοπικοί σύλλογοι στη Βουλγαρία, ως ελληνικές κοινότητες, ως πνευματικά εργαστήρια συνέχισης της παράδοσης, μέσα από μια δημιουργική επαφή με το παρελθόν της ζωής των προγόνων τους, η οποία βασίζεται πάνω στη κοινότητα, αφού οι Σαρακατσαναίοι έχουν έμφυτη τάση προς τον κοινοτισμό, δηλαδή ο ένας για όλους και όλοι για τον καθένα.
Όπως υποστήριξε ο γνωστός ερευνητής, καθηγητής της Κοινωνιολογίας Γιώργος Καββαδίας…, ο οποίος ανέδειξε με έμφαση τις εθνικές, θρησκευτικές και οικογενειακές αξίες των Σαρακατσαναίων, οχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως ζωντανά κύτταρα αναγέννησης της σύγχρονης κοινωνίας.
Πρέπει επομένως να αντλήσουμε στοιχεία από το παραδοσιακό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, την αίσθηση ότι ανήκουμε στην κοινότητα, την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της κοινότητας,
ώστε να έχει συνοχή, την προσήλωση των προσώπων της κοινότητας στη χριστιανική ορθόδοξη πίστη μας, η οποία με το εορτολόγιο και τις τελετές της, αποτελεί ισχυρότατο συνεκτικό στοιχείο, ενώ παράλληλα έχει ταυτιστεί στη συνείδηση όλων μας με τον Ελληνισμό.
Πρέπει επομένως και μπορεί η συλλογική πολιτιστική μας έκφραση εδώ, να συνεχίσει τον αγώνα μετάδοσης της παράδοσής μας στις επόμενες γενεές, και μάλιστα σε μια περιοχή που συνδέεται ιστορικά με την έντονη άλλοτε ιστορική παρουσία του ελληνικού στοιχείου, Και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει, ή να ενισχυθεί τυχόν υπάρχουσα σύνδεση με τους Έλληνες που απέμειναν στον Πύργο, στη Σωζόπολη, στη Μεσημβρία, στην Αγχίαλο, στη Βάρνα, στη Στενήμαχο, στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης της ελληνικότητας στον πολιτισμό της χώρας αυτής.
Εξάλλου, στην εποχή κυριαρχίας των κοινωνικών δικτύων , είναι δυνατή η δημιουργία κατάλληλου διαδικτυακού κλίματος, και η επικοινωνία με την Ελλάδα και το περιβάλλον της, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, πολιτικό, η οποία μεταξύ άλλων θα συμβάλλει πρωταρχικά και κύρια στην προβολή των συλλόγων μας ως ελληνικών κοινοτήτων της Βουλγαρίας, και τελικά στη συνειδητοποίηση των νέων γενεών της ιστορικής πραγματικότητας της κοινής εθνικής καταγωγής.
Μια τέτοια εξέλιξη εγγυάται με τον πιο ασφαλή τρόπο όχι μόνον τη συνέχεια της παράδοσής μας , αλλά και τη χρησιμότητα των αξιών της στο περιβάλλον του σήμερα και του αύριο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά και θα απευθύνεται στα δυο φιλικά Κράτη, μέλη της ίδιας μεγάλης οικογένειας, της Δημοκρατικής Ευρώπης, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Ώστε η Ελλάδα να εκπληρώνει με συνέπεια τις εθνικές της υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους ομογενείς που διαβιώνουν στη Βουλγαρία.
Και το Κράτος της Βουλγαρίας τις δικές του, απέναντι σε πολίτες του που εκπληρώνουν και αυτοί, όπως όλοι οι πολίτες τις υποχρεώσεις τους προς αυτό, αλλά ωστόσο δηλώνουν, όπως έχουν δικαίωμα, την εθνοτική και πολιτισμική τους διαφορετικότητα, λειτουργώντας ασφαλώς μέσα στο υφιστάμενο κρατικό και ενωσιακό νομικό πλαίσιο”.
Πριν την έναρξη της επιστημονικής ημερίδας έγινε η παρουσίαση γραμματοσήμου από την εκπρόσωπο των βουλγαρικών ταχυδρομείων με θέμα τα 30 χρόνια της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Βουλγαρίας το οποίο τέθηκε σε κυκλοφορία, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους πρώην προέδρους της ομοσπονδίας και από πλευράς Ελλάδος στον εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια Μάρκο Τρυπολιτάκη, στον Δημήτριο Κατσαρό και στον Ιωάννη Πιστόλα.
Τις εκδηλώσεις άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βουλγαρίας κ. Χρήστος Χρήστου, ενώ από πλευράς Βουλγαρίας τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Γιώτοβα, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ.Σλάβωφ, ο Δήμαρχος του Σλίβεν κ.Ράντεφ , Σαρακατσάνοι Δήμαρχοι πόλεων της Βουλγαρίας, καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας Βάρνας. Επίσης παρέστησαν ο εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας κ.Μάρκος Τρυπολάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης κ.Μουλαράς, Ξάνθης κ.Μπίκος, Αγγραφιωτών κ.Κουτσουπιάς .