ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ

Ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΛ που λέει όχι στην εμπορευματοποίηση των ορεινών όγκων

Την ώρα που τεράστιες δασικές εκτάσεις σε ολόκληρη την χώρα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός η κυβέρνηση ετοίμασε υπουργική απόφαση με την οποία θα επιβάλλει εισιτήριο για την ανάβαση στον Όλυμπο και συγχρόνως θα εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι ο φυσικός πλούτος αντιμετωπίζεται από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση της ΝΔ και όλες τις προηγούμενες που πιστά το υπηρετούν  ως πηγή κέρδους, είτε με την καταστροφή είτε με την εκμετάλλευσή του.  Εκεί λοιπόν που η φύση είναι ακόμα παρθένα και ο λαός μας έχει την δυνατότητα να την απολαύσει ελεύθερα για να βρει έστω και λίγες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, θέλουν να βάλουν χαράτσια για να επιτρέπεται η είσοδος.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας απαιτεί να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο. Καλεί τους εργαζομένους, το λαό, σε οργανωμένη δράση και διεκδίκηση, μαζί με τα Συνδικάτα τους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Να μην επιβληθεί κανένα εισιτήριο, να καταργηθεί όλο το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και δασών.

Τα δασικά οικοσυστήματα, οι ορεινοί όγκοι είναι κοινωνικά αγαθά, λαϊκή περιουσία.  Μπορούν να λειτουργήσουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με μια  πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, στα πλαίσια ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης.

  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura”.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα. Όχι στην εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ