Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή που υποστηρίζει ότι τα βουνά δεν είναι ούτε για σκάψιμο ούτε για κάψιμο
Ελεύθερα βουνά για όλη την κοινωνική πλειοψηφία, απάτητα για τα αρπακτικά του κεφαλαίου.
Την ώρα που τεράστιες δασικές, καλλιεργούμενες και κατοικήσιμες εκτάσεις παραδόθηκαν και συνεχίζουν να παραδίδονται στη φωτιά, λόγω της εγκληματικής εγκατάλειψης της προστασίας των δασών από την πλευρά των κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ προωθεί υπουργική απόφαση με την οποία προτίθεται να επιβάλλει εισιτήριο για την ανάβαση στον Όλυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.
Η απόφαση με τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR 1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος» συντάχθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ )δημιουργήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, με τον αντιπεριβαλλοντικό και περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685 του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης.
Στο προσχέδιο της απόφασης που κυκλοφορεί προβλέπεται αντίτιμο για επισκέπτες/τριες 15-67 ετών για οποιαδήποτε δραστηριότητα (αναψυχή, επίσκεψη σε καταφύγιο, πεζοπορία κλπ), ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Διού-Ολύμπου, Κατερίνης και Ελασσόνας, με τη φαιδρή έκπτωση του 50%! Μια επίσκεψη στον Όλυμπο θέλουν να κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ ανά άτομο!
Ως άλλο ένα αναπτυξιακό φιλέτο αντιμετωπίζεται ο Εθνικός Δρυμός με τα καταφύγια, τις πεζοπορικές, ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, μέλος του δικτύου NATURA με τμήματα Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Ο Όλυμπος είναι σύμβολο, ιστορικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ορόσημο, μια ανάσα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που τον περπατάνε και τον ζούνε. Για την κυβέρνηση της ΝΔ όμως κάθε κομμάτι του φυσικού μας πλούτου και κάθε δημόσιο αγαθό, αποτελεί μια επενδυτική ευκαιρία για να βγάλει λεφτά το ιδιωτικό κεφάλαιο, εις βάρος της φύσης και της ελευθερίας.
Μετά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και την παράλογη απαγόρευση για είσοδο σε δάση και άλση λόγω αδυναμίας του να τα προστατέψουν, έρχεται στο φως αυτή η εισήγηση. Μάλιστα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) έχει εκδώσει σχετικό «αίτημα για τη σύνταξη Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου» από τον Δεκέμβριο του 2020 (https://tinyurl.com/2mes5dxk)!
Γίνεται αντιληπτό έτσι τι εννοεί ο Μητσοτάκης όταν μιλάει για αναδάσωση “με βάση το νόμο”, δηλαδή το πέρασμα του δημόσιου και φυσικού πλούτου στο υπερταμείο, την πρόβλεψη για παράδοσή του στην επιχειρηματική κερδοσκοπία για “αξιοποίηση”, τους «αναδόχους αναδάσωσης», τις αποφάσεις του ΣτΕ που επιτρέπουν ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες περιοχές, την “πράσινη πολιτική” της ΕΕ που ισοδυναμεί με την αθρόα επιδότηση της “πράσινης βιομηχανίας”. Οι επιλογές που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον έχουν προκαλέσει την κλιματική κρίση, γιατί αυτό είναι η «κλιματική αλλαγή». Πλέον παίρνουν επικίνδυνη διάσταση καθώς η κοινωνική πλειοψηφία μετατρέπεται σταδιακά σε φιλοξενούμενο σε χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο φυσικός πλούτος σε ανυπεράσπιστό θύμα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση των εν λόγω σχεδιασμών, οι κυβερνητικοί κύκλοι απορρίπτουν την εν λόγω κατεύθυνση και αποδίδουν τη λάθος εισήγηση στον οργανισμό ΟΦΥΠΕΚΑ που εκείνοι δημιούργησαν για να προστατεύονται καλύτερα υποτίθεται, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας. Η επιβολή εισιτηρίων σε φυσικά πάρκα δεν είναι όμως κάτι πρωτοφανέρωτο. Από το Σεπτέμβρη του 2020 ισχύει εισιτήριο εισόδου και διέλευσης από την Α’ ζώνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, ύψους 11 έως 67 ευρώ. Μια κατεύθυνση που επικυρώθηκε μάλιστα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (19/5/21), τόσο από την παράταξη του κ. Αγοραστού (ΝΔ), όσο και από την παράταξη των ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσιλιμίγκα, με μοναδική διαφωνία στο ποσό… Τα παραπάνω αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως η βασική κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος, δεν αποτελούν απλά μια ανορθογραφία, αλλά σαφή και διαρκώς κλιμακούμενη κατεύθυνση από την πλευρά της αστικής πολιτικής.
Πέρα από τους πολυποίκιλους κυβερνητικούς ελιγμούς, το λαϊκό κίνημα, οι φορείς του μαζικού και περιβαλλοντικού κινήματος είναι ανάγκη να μπουν μπροστά για να μην περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον Όλυμπο. Σήμερα που γιγαντώνονται οι σχεδιασμοί για την ισοπέδωση των Αγράφων με τις ανεμογεννήτριες, του Κισσάβου με χιονοδρομικά κέντρα για συμφέροντα των τοπικών ελίτ, του Πηλίου με την ιδιωτικοποίηση των νερών του, τον αποκλεισμό κάθε ελεύθερης κοινωνικής δραστηριότητας σε θάλασσες και βουνά, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός κινήματος που θα παλέψει με ενιαίο προσανατολισμό για τη γη και την ελευθερία. Η σπορά αυτών των αντιστάσεων ήδη υπάρχει στους πολύμορφούς αγώνες που ξεσπάν απ άκρη σ άκρη της χώρας και στον πυρήνα τους έχουν τη διάσωση του φυσικού κοινωνικού πλούτου από τα αρπακτικά του κεφαλαίου. Η γιγάντωση αυτού του αγώνα αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για τον Όλυμπο και για την κατοχύρωση μιας άλλης σχέσης ισορροπίας και ελευθερίας ανθρώπου και φύσης.
Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας και τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής να τοποθετηθούν αποφασιστικά ενάντια στην απαράδεκτη μεθόδευση.
Να μπει φραγμός στην επιχειρηματική επέλαση στο φυσικό περιβάλλον.
Να καταργηθεί το υπερταμείο και το σχετικό μνημονιακό πλαίσιο, κάθε διάταξη που εμπορευματοποιεί το φυσικό περιβάλλον και το δημόσιο πλούτο.
Να καταργηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα διόδια και τα εισιτήρια σε εθνικούς οδούς και στο φυσικό περιβάλλον.
Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των βουνών! Ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε εισιτήρια- ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες- προστασία του φυσικού πλούτου