ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών

Κι ενώ οι απαιτήσεις από τους εκπαιδευτικούς αυξάνονται με την επιστροφή τους στο Σχολείο  οι Υπηρεσιακές Μεταβολές συνεχίζουν να δέχονται τις επιθέσεις  διαγράφοντας  αρνητικό το τοπίο στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ο λόγος για την πρόσκληση  προς τους συναδέλφους για δήλωση συμπλήρωσης ωραρίου και προσωρινής τοποθέτησης σε λειτουργικά κενά χωρίς τον προσδιορισμό τους και τη συμμετοχή των Συλλόγων Διδασκόντων (Σ.Δ.).

Η προθεσμία λήγει την Τρίτη και  δεν βασίζεται η συγκεκριμένη ενέργεια της πρόσκλησης στη νομοθεσία αφού: δεν συνεδρίασαν οι Σ.Δ. για τι ώρες Α και Β  Ανάθεσης, δεν συνεδρίασε το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. για τον προσδιορισμό των κενών και πλεονασμάτων ανά ειδικότητα μετά την αποστολή πινάκων από τους  Δ/ντές των Σχολείων.

Κατανοούμε τη διάθεση για την όσο το δυνατόν έγκαιρη τοποθέτηση των συναδέλφων στα Σχολεία και την κάλυψη των κενών σε αυτά, σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας για την ολοκλήρωση των Υπηρεσιακών Μεταβολών μέχρι την Παρασκευή, 25/08/2021,  διαφωνούμε  όμως με την καταπάτηση της νομιμότητας  και των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων αφού υποβαθμίζεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων ενώ ταυτόχρονα η απουσία των αιρετών εκπροσώπων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του κλάδου εγείρει σοβαρά θέματα διαφάνειας. Και τέλος, δεν υπάρχει ο πραγματικός προσδιορισμός των κενών και πλεονασμάτων αφού υπολείπονται στο Γυμνάσιο οι εξετάσεις των ανεξεταστέων  μαθητών που θα δημιουργήσουν ενδεχομένως μια άλλη εικόνα, ούτε ολοκληρώθηκαν οι μετεγγραφές των μαθητών.

Η συνέχιση της συντηρητικής πολιτικής των αποφάσεων του ενός είναι και πάλι μπροστά μας.

Η εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη από απειλές και τιμωρίες αναστολής εργασίας για μη τήρηση μέτρων και από αναίρεση δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αλλά έχει ανάγκη από σεβασμό, νομιμότητα, διάλογο και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού σε όλα τα επίπεδα.

Δεν μπορούν να θυσιάζονται όλα στον βωμό των εντυπώσεων μάλιστα με αυταρχισμό και επιβολή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ