Σ. ΤΑΜΠΟΣΗΣ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

rptnb

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου μιλάει για την παραγωγή της φετινής χρονιάς και για τις τιμές των προϊόντων

Συνεχίζοντας τη δυναμική του παρουσία στην αγορά των φρούτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου που είναι το βαρόμετρο για την πορεία της εισκομισθείσας παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια και επιτραπέζια σταφύλια έπαιξε και τη φετινή δύσκολη λόγω των άσχημων καιρικών φαινομένων που “χτύπησαν” την ευρύτερη περιοχή, καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και στην συνολική προσπάθεια στήριξης των αγροτών σε όλο το δήμο Τυρνάβου.

Μιλώντας στο paidis.com ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του συνεταιρισμού Σωτήρης Ταμπόσης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη φετινή χρονιά αφού όλες οι παραγωγές παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού παγετός και χαλάζι δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Μάλιστα όπως αναφέρει τα δύσκολα είναι μπροστά μας αφού η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά το σύνολο των καλλιεργειών και ειδικά τις δενδροκαλλιέργειες και τα αμπέλια.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ταμπόσης για τις ποσότητες που εισκομίστηκαν στον συνεταιρισμό είναι αποκαλυπτικά:

Στα ροδάκινα παρατηρήθηκε φέτος μείωση παραγωγής σε σχέση με το 2019 της τάξης του 70 – 75%, αφού τόσο πέρυσι, όσο και φέτος η καλλιέργεια χτυπήθηκε από παγετούς και χαλάζια.

Το ίδιο άσχημη είναι και η εικόνα για τα νεκταρίνια που επίσης παρουσιάζουν μείωση 70% σε σχέση με το 2019.

Στα επιτραπέζια σταφύλια η μείωση σε σχέση με το 2019 είναι της τάξης του 50 – 55% ενώ στα αχλάδια υπάρχει μία μείωση σε σχέση με το 23020 που ξεπερνά το 25%.

Μειωμένη αναμένεται και η παραγωγή στο βιομηχανικό αχλάδι αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα αφού η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει ο κ. Ταμπόσης φέτος όλα τα προϊόντα εμφάνισαν μία αύξηση στις τιμές αλλά δυστυχώς αυτή η αύξηση δεν στάθηκε ικανή να ισοσκελίσει τη ζημιά που υπάρχει λόγω της μείωσης της παραγωγής ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση του κόστους παραγωγής τότε η ζημιά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Την ίδια ώρα λόγω της μικρής παραγωγής ο συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση των προϊόντων του στην ελληνική και ξένη αγορά, αν και υπήρξαν εξαγωγές ποσοτήτων σε χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, στο Ισραήλ, την Ιορδανία και αλλού.

Φέτος όπως εξήγησε ο πρόεδρος τα προϊόντα του συνεταιρισμού έφτασαν στις αγορές της Πολωνία, της Σλοβακίας, της Γερμανίας και στις χώρες των Βαλκανίων ενώ η ζήτηση ήταν πολλαπλάσια από την παραγωγή.

Τέλος ο κ. Ταμπόσης παρά τις πολλές δυσκολίες της φετινής χρονιάς δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το μέλλον του συνεταιρισμού λέγοντας ότι έχει μπει ήδη σε αναπτυξιακή τροχιά ενώ τα ανοίγματα που έκανε τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό αποδίδουν και είναι βέβαιο ότι σε καλές χρονιές από άποψη παραγωγής θα αυξηθεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού προς όφελος των μελών του και της τοπικής οικονομίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ