Η ΕΛΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΣΔΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ

Ανακοίνωση των Δ. Κοντελέ και Π. Ρεμπάπη π. αιρετών του ΠΥΣΔΕ Λάρισας εκ μέρους της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία με  την κυβέρνηση να έχει ψηφίσει εν μέσω καλοκαιριού νόμους που σαρώνουν μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών, πιστοποιώντας  έτσι ότι εχθρεύεται καθετί που θυμίζει διάλογο, ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. H δε υπουργός Παιδείας μας παρουσιάζει μια μαγική εικόνα όπου όλα είναι έτοιμα για τη νέα χρονιά!!!

Αλλά ας δούμε την πραγματικότητα σε ότι αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής μας. ( Όσο για το θέμα της πανδημίας, τα σχολειά θα ανοίξουν ακριβώς όπως έκλεισαν και απλά προστέθηκαν   απειλές, εκβιασμοί και προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πόλωσης μεταξύ εμβολιασμένων  και μή).

Με τις τοποθετήσεις στα οργανικά κενά  μέσα από ένα απίστευτο αλαλούμ χωρίς τέλος καθώς δεν υιοθετήθηκε η διαφανής, δίκαιη και ενιαία διαδικασία που είχαν επιβάλει οι αιρετοί των παρεμβάσεων  τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή απεριόριστο αριθμό προτιμήσεων καθώς και δημοσιοποίηση    μορίων  και  προτιμήσεων  των συναδέλφων  ώστε  να  υπάρχει  πλήρη  γνώση  των  δεδομένων από  όλους και  για   όλους. Αν αυτά  είχαν γίνει θα είχαν κυλίσει όλα ομαλά με διαφάνεια και θα είχαν τελειώσει οι τοποθετήσεις σε οργανικά κενά στον χρόνο που πρέπει, δηλαδή  τέλη Μάη έως μέσα Ιούνη με τα σχολεία ανοιχτά.

Και ενώ υπάρχουν όλα αυτά το υπουργείο παιδείας ακολουθώντας την τακτική των τελευταίων 4 χρόνων απέστειλε εγκύκλιο (100252/E2/12-8-2021) με την οποία ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές στα λειτουργικά κενά μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2021. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος απαιτεί  μέχρι 25/8 να τοποθετηθούν σε λειτουργικά κενά οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, οι ευρισκόμενοι στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ, οι αποσπασμένοι από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, οι αιτούντες απόσπαση εντός των ΠΥΣΔΕ, οι νεοδιόριστοι και οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί.

Έτσι, θα επιχειρηθεί  από την διοίκηση να γίνουν τοποθετήσεις σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι κυριολεκτικά αδύνατον να υπολογιστούν τα πραγματικά λειτουργικά κενά, υποβάλλοντας σε μια απίστευτη ταλαιπωρία συναδέλφισσες και συναδέλφους, καταστρατηγώντας εργασιακά  δικαιώματα με θύμα τελικά τα ίδια τα παιδιά και την εκπαιδευτική διαδικασία. Χωρίς να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για να ανατεθούν μαθήματα με Α και Β ανάθεση, όπως προβλέπει η νομοθεσία, στους εκπαιδευτικούς. Χωρίς να αναρτηθούν μόρια και προτιμήσεις στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης και χωρίς  καμία ενημέρωση για τον τρόπο και την σειρά  που θα γίνουν οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά. Όλα με προχειρότητα και αυθαίρετα. Καλούν   εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ  79 (Μουσικής) να δηλώσουν σχολεία χωρίς να υπάρχουν κενά της ειδικότητάς τους στον πίνακα! Συνάδελφοι-ισσες άλλων ειδικοτήτων  μας αναφέρουν  ότι ενώ στο σχολείο τους υπάρχουν κενά αυτά δεν εμφανίζονται στους πίνακες.  Ήδη η 2η  ανακοινοποίηση του πίνακα κενών – πλεονασμάτων έχει απόκλιση  +362 ώρες από την 1η!!! 

Και ενώ υπάρχει ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής δηλώσεων  που πολλές ΔΔΕ ακολουθούν, στην ΔΔΕ Λάρισας αυτό έπαψε να ισχύει,  με αποτέλεσμα  οι συνάδελφοι να υποβάλλονται σε επιπλέον ταλαιπωρία, μέσα σε περίοδο νόμιμων διακοπών, και  να εγείρονται ζητήματα διαφάνειας, γιατί εκτός των άλλων επανήλθε και το απαράδεκτο όριο των 20 προτιμήσεων. Αντιγράφουμε από την πρόσκληση της ΔΔΕ:

«Η υποβολή μπορεί να γίνει 1. Με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος από το προσωπικό email των εκπαιδευτικών στη διεύθυνση mail@dide.lar.sch.gr. Εντός της προθεσμίας να αποσταλεί η δήλωση και με ιδιόχειρη υπογραφή ηλεκτρονικά ή να κατατεθεί αυτοπροσώπως το εκτυπωμένο έγγραφο στη ΔΔΕ Λάρισας με όμοιο περιεχόμενο με αυτό που παρέλαβε η υπηρεσία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αρχικά. 2.Εναλλακτικά η υποβολή μπορεί να γίνει και αυτοπροσώπως στα γραφεία της ΔΔΕ Λάρισας». Εμείς θα προσθέσουμε μόνο τούτο: όταν ο απλοποιημένος αυτόματος ηλεκτρονικός τρόπος δηλώσεων τοποθετήσεων δεν «βολεύει», τόσο χειρότερα γι΄αυτόν!!!!! Είναι λοιπόν φανερό ότι η κόντρα από νόθους και διορισμένους γίνεται για την κατοχή , διαχείριση και διοχέτευση  πληροφοριών και όχι για την ενημέρωση του συνόλου των εκπαιδευτικών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και γνωστή τη θέση του σωματείου για υπηρεσιακές μεταβολές  με τα σχολεία ανοιχτά,  η ΕΛΜΕ πρέπει να απαιτήσει από το ΠΥΣΔΕ να μην προχωρήσει στις τοποθετήσεις  σε λειτουργικά κενά.

Η άποψη μας σε ότι αφορά την σύνταξη του πίνακα κενών-πλεονασμάτων για τα λειτουργικά κενά είναι σαφής.

  • Με ευθύνη των διευθυντών πρέπει να συγκληθεί ο σύλλογος διδασκόντων όπου θα ανατεθούν στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας μαθήματα με Α και Β ανάθεση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στη συνέχεια να  συμπληρωθεί ο πίνακας  με τα κενά και πλεονάσματα που θα αποσταλεί στην ΔΔΕ. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των ωρών που πρέπει να καλυφτούν στην σχολική τους μονάδα όσο και στο πλεόνασμα των ωρών των οργανικά ανηκόντων εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε αλλαγή στον πίνακα κενών πλεονασμάτων κατά την διαδικασία των τοποθετήσεων θα πρέπει να είναι απόλυτα  δικαιολογημένη( π.χ αύξηση η μείωση τμήματος , ξαφνική μακροχρόνια άδεια, κλπ) για να μην έχουμε αλλαγές στις τοποθετήσεις αλλά και υπόνοιες για σκοπιμότητες απόκρυψης κενών ή πλεονασμάτων. Θεωρούμε αυτονόητη την ανάρτηση του πίνακα κενών- πλεονασμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.
  • Αφού γίνει η επεξεργασία και ο έλεγχος από  ΔΔΕ και  ΠΥΣΔΕ  να  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ  ο συγκεντρωτικός πίνακας με τα κενά ( σε ώρες) ανά σχολείο και ειδικότητα, για να κληθούν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τα σχολεία που επιθυμούν να τοποθετηθούν ή  να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός προτιμήσεων, και να  δοθεί η αναγκαία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.

Σχετικά με τη διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά

Η τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά πρέπει να γίνει κατ’ αναλογία με τη διαδικασία τοποθετήσεων σε οργανικά κενά. Δηλαδή, προηγείται ο λειτουργικά υπεράριθμος εκπαιδευτικός στο συστεγαζόμενο σχολείο, στην ομάδα και κατόπιν στην όμορη ομάδα. Σε συστεγαζόμενα σχολεία στα οποία προκύπτουν διδακτικές ανάγκες, τις καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών με Α’ ανάθεση, εφόσον το επιθυμούν.

Στη συνέχεια στα εναπομείναντα λειτουργικά κενά του νομού τοποθετούνται κατά προτεραιότητα ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

Οι εναπομείναντες λειτουργικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί που δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν με την προηγούμενη διαδικασία,  και οι εκπαιδευτικοί  που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, τοποθετούνται συγκρινόμενοι μεταξύ τους με τα μόρια μετάθεσης. Ακολουθούν οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που αιτούνται απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ και οι αιτήσεις τοποθέτησης των αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΔΕ, οι νεοδιόριστοι,  και οι αναπληρωτές

Τέλος οι εναπομείναντες εκπαιδευτικοί θα  κληθούν να δηλώσουν τις σχολικές μονάδες που επιθυμούν να τοποθετηθούν για διοικητικό έργο με  διαδικασία αντίστοιχη των λειτουργικών κενών  και εκτίμηση των αναγκών των σχολικών μονάδων και της ΔΔΕ Λάρισας.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Οι μαχητικοί αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος, που καρπός τους είναι και οι φετινοί διορισμοί, πρέπει να  ενταθούν με το άνοιγμα των σχολείων  γιατί απέναντί μας έχουμε μια  αντεργατική- αντιεκπαιδευτική και αυταρχική κυβέρνηση. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να σχεδιάσουμε  την απάντηση του εργατικού κινήματος που δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανυπακοή και την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων για την ανατροπή!  Για να ξαναγράψουμε στις σημαίες του αγώνα, την υπεράσπιση των κατακτήσεων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και την διεκδίκηση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας!

  • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η σχετική εγκύκλιος. Να σταματήσει/ακυρωθεί κάθε παράνομη διαδικασία που προσβάλλει τα εργασιακά δικαιώματά και περικόπτει τα κενά και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Να ανατραπεί η προσπάθεια εξαφάνισης  της  παράλληλης στήριξης  με  την  κατεύθυνση  που δόθηκε  για δύο ανά  σχολείο ως ανώτερο  όριο.
  • Μέτρα ΤΩΡΑ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων (μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, καθαριότητα κ.λπ.). Κανένα σχολείο κλειστό τη νέα χρονιά, καμία αντικατάσταση της εκπαίδευσης με την τηλεκπαίδευση.
  • Δωρεάν rapid τεστ για τους  εργαζόμενους και όλους  τους  πολίτες  χωρίς  διακρίσεις  και εκβιασμούς.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ