ΠΑΛΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση της Ευ. Λιακούλη προς τους συναρμόδιους υπουργούς

Σε ερώτηση-παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ.Σπ. Λιβανό, Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος &Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα ,  προχώρησε η  βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της, σε σχέση με την εξαίρεση των αγροτών από τις μειωμένες χρεώσεις του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), για  οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ

Ειδικότερα, στην ερώτησή της, η Λαρισαία βουλευτής επισημαίνει:

«Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) είναι πανθομολογούμενο ότι έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, δημιουργούν μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή.

Παρόλο που η βασική προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες, ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής και η  χορήγηση αγροτικού πετρελαίου, όχι μόνο αυτά δεν έγιναν, αλλά παρατηρούνται αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα – και όχι μόνο.

Τελευταία, μεγάλη αναστάτωση έχει επιφέρει στον αγροτικό κλάδο το γεγονός ότι χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μέχρι και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με απαντητικό mail του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), προς αιτούντα αγρότη, μένουν εκτός των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ,  στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το παραπάνω γεγονός, πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αγρότες ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, με εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές και δημοτικές εκκρεμότητες, να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/μεγαβατώρα !

Επιπλέον, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο,  ένα ακόμη σοβαρό γεγονός νομικής φύσεως. Συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος είναι Ανώνυμη Εταιρεία, έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων πολιτών,  αλλά και σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών στους δήμους ενώ δεν υπάρχει έγγραφη εξουσιοδότηση των αιτούντων αγροτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ρωτάμε τους κκ Υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν στη διαγραφή της διάταξης σύμφωνα με την οποία μένουν εκτός των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά  ταμεία και δήμους καθώς  ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν οι μειωμένες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο αγροτικό ρεύμα, με φορολογικά, ασφαλιστικά αλλά και δημοτικά θέματα . Επίσης ρωτάμε, βάσει ποιου  νομικού πλαισίου και με ποια διαδικασία, ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος είναι Ανώνυμη Εταιρεία, έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων πολιτών, αλλά και σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών στους δήμους»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ