ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Την ώρα που η πανδημία φαίνεται να εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο κλιμάκωσης, τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζουν ένα νέο κύμα αυταρχισμού, με αντιδημοκρατικό πυρήνα, κερδοσκοπικό σκεπτικό και χαρακτήρα μόνιμων αλλοιώσεων σε κοινωνικές κατακτήσεις. Τόσο η ΚΥΑ Δ1αΓ.Π.οικ.509072021 – ΦΕΚ 3793Β13-8-2021 όσο και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στις 24/08, στόχο έχουν να δημιουργήσουν έναν νέο καταστατικό χάρτη αφαίρεσης δικαιωμάτων, με βάση την «ατομική ευθύνη», τη χρήση του εμβολισμού ως άλλοθι για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και με σύνθημα το νέο κυβερνητικό ευφυολόγημα πως «Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων»…

Αλήθεια ποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα των διαφορετικών μέτρων σε όλη την τουριστική σεζόν και τη στοχευμένη αυταρχικοποίησή τους από τις 13 Σεπτέμβρη εναντίων ουσιαστικά των εργαζομένων; Αλήθεια ποιος ο λόγος που οι ιερείς, οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί εξαιρούνται αν τα κυβερνητικά μέτρα υπακούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η ταξική πολιτική της κυβέρνησης είναι η πρώτη και κύρια ιεράρχησή της. Επιλέγει να προωθήσει σε καταδίκη στην πείνα (στέρηση μισθού) τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και βάζει τους ανεμβολίαστους να πληρώσουν τα rapid test (10 ευρώ), προκειμένου να ενισχύσει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα!

Η ίδια κατεύθυνση επιχειρείται να προωθηθεί και στη λειτουργία των αιρετών οργάνων δήμων και περιφερειών. Με βάση την ΚΥΑ Δ1αΓ.Π.οικ.509072021 – ΦΕΚ 3793Β13-8-2021 η περιφέρεια Θεσσαλίας επιχειρεί να επιβάλει ένα «υβριδικό» σχήμα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου με δια ζώσης συνεδριάσεις για εμβολιασμένους και τηλεδιασκέψεις για ανεμβολίαστους, με υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών για τα μέλη του συμβουλίου που θέλουν να συμμετέχουν δια ζώσης. Χωρίς η εν λόγω ΚΥΑ να αναφέρεται συγκριμένα σε συνεδριάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων ( τις εντάσσει στις δραστηριότητες “Δημόσιες Υπηρεσίες”, και σε δυο σημεία που αναφέρονται στις “Συλλογικές διαδικασίες”), η περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει “ερμηνεία” και εφαρμόζει με δική της πρωτοβουλία μεικτό σύστημα σαν πρόδρομος 2 βασικών κατευθύνσεων.

Πρώτο και βασικότερο τον αποκλεισμό (δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε στην ΚΥΑ ούτε στο ειδικό σημείωμα ενημέρωσης της περιφέρειας Θεσσαλίας) παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα στις διαδικασίες των θεσμικών οργάνων. Η κυβέρνηση, το τοπικό κράτος και τα όργανά του έχουν αξιοποιήσει την πανδημία ενισχύοντας στοιχεία που τα προωθούν και θεσμικά με όλη τη νομοθεσία των τελευταίων χρόνων για τη θωράκιση από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Υπενθυμίζουμε πως ακόμα και πέρυσι το καλοκαίρι που το περιφερειακό συμβούλιο συνεδρίαζε δια ζώσης η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα είχε αποκλειστεί ακόμα και με τη χρήση ΜΑΤ(συνεδρίαση 16/06/20), με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων, την ώρα που στην εν λόγω συνεδρίαση μπαινοέβγαιναν διάφορα πρώην και νυν τοπικά κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες. Η στροφή στις διεκπεραιωτικής φύσεως συνεδριάσεις που είναι η κατεύθυνση που προωθεί ο κ. Αγοραστός το τελευταίο διάστημα σφραγίζεται και με την απόλυτη αδιαφορία για την ουσιαστική παρέμβαση του λαού της Θεσσαλίας στις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων. Οι πόρτες τις αστικής δημοκρατίας κλείνουν για κάθε φωνή διεκδίκησης, ελέγχου και αγώνα.

Δεύτερο την ιδεολογική νομιμοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως νέα προϋπόθεση συμμετοχής στην κοινωνική, πολιτική και εργασιακή ζωή. Είναι γεγονός πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα γίνουν το επόμενο διάστημα το «μήλον της έριδος» για χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια πολίτες, που θα καταταχθούν από τους κρατικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς με βάση το «φορτίο ασφάλειας» που θα μπορούν να πιστοποιήσουν. Είναι μια κανιβαλική αντίληψη που χτίζεται από τη μία για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από το βαρύ φορτίο εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας και από την άλλη για να εισαγάγει μια ακόμη κατηγοριοποίηση χρήσιμη για τους εργοδοτικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς και συνολικά ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα.  Η περιφερειακή αρχή με συνείδηση του ρόλους της ζητά από τους εκλεγμένους συμβούλους πιστοποιητικά για να μετατραπούν σε παράδειγμα προς μίμηση από την «απείθαρχή» κοινωνία.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια διαχωρισμού των πολιτών, ενάντια σε κάθε στέρηση εργασιακών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση. Εναντιωνόμαστε, απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε το μεικτό σύστημα συνεδριάσεων. Διεκδικούμε δια ζώσης συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους (η περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να επιλέξει από τους δεκάδες κλειστούς χώρους που υπάρχουν και επιχαίρει πως δημιούργησε…) με την τήρηση κατάλληλων μέτρων (τέστ, αποστάσεις, μάσκες, αερισμός, καθαριότητα), και εξασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής και παρέμβασης κοινωνικών συλλογικοτήτων, πολιτών και εργατικών σωματείων. Είναι υποκρισία να ζητούνται πιστοποιητικά και όχι ένα απλό τεστ (που μεθοδευμένα η κυβέρνηση άρει τη δωρεάν διενέργειά του…) τη στιγμή που είναι γνωστό πως περιπτώσεις μετάδοσης του ιού υπάρχουν ακόμα και από εμβολιασμένα άτομα. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως καμία κυβερνητική μεθόδευση δε θα αμφισβητήσει και δε θα υποβαθμίσει τη δυνατότητα παρέμβασης μας. Κανένας αγωνιστής δε θα επιδείξει πιστοποιητικά διαχωρισμού.

Κόντρα στο θέατρο του παραλόγου παλεύουμε για:

Άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, επιδημιολογικό έλεγχο, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, των ΜΕΘ που ήδη γεμίζουν. Για άμεση επίταξη και εθνικοποίηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, εκδίωξης των εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων από το ΕΣΥ.

Μέτρα για 15 μαθητές μέγιστο αριθμό ανά σχολικό τμήμα και αντίστοιχα μέτρα στα πανεπιστήμια.

Μέτρα για μεγάλη πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μέτρα υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, έτσι ώστε να μην λειτουργούν ως «θερμοκήπια κορονοϊού».

Ανάδειξη της συμβολής που μπορεί να έχει ο εμβολιασμός με επιχειρήματα και πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και ανοικτή επιστημονική συζήτηση και όχι ενοχοποίηση και αυταρχισμό ενάντια σε όποιον και όποια διατηρεί αμφιβολίες και προβληματισμούς για την χρήση και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων και των υποταγμένων σε αυτές «επιστημονικών επιτροπών» και τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών του φαρμάκου για περισσότερα κέρδη σε βάρος των λαών και της δυνατότητας τους για μια συλλογική και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ