ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!

Ανακοίνωση – κάλεσμα της διοίκησης του ΕΚΛ για το συλλαλητήριο την Τρίτη 31 /08 στις 8:00 μμ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας

Η κυβέρνηση της ΝΔ  δυναμώνει την αντιλαϊκή επίθεση φέρνοντας το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για ψήφιση στην Βουλή τη Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη.

Θέλει να φέρει ένα ακόμη σαρωτικό χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Για να μετατραπεί η ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου ανάλογα με το εισόδημά του. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εφαρμογή του νόµου – λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο στόχος είναι να ριχτούν τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης στον τζόγο του χρηματιστηρίου για να για να χρηματοδοτηθούν οι νέες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εισφορές που θα πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος θα τοποθετούνται μέσω του «ατομικού κουμπαρά» σε χρηματιστηριακά προϊόντα μικρού-μεσαίου ή μεγάλου ρίσκου. Αυτό σημαίνει πως κανένας δεν θα γνωρίζει αν και πόσο επικουρική σύνταξη θα πάρει. Το μόνο σίγουρο είναι  μόνο το πόσο θα πληρώνει .

Έχουμε όμως μεγάλη πείρα από τις διάφορες χρηματιστηριακές επενδύσεις κατά καιρούς για να καταλάβει κανείς ποιο θα είναι η τύχη των επικουρικών συντάξεων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που εξανεμίστηκαν στο χρηματιστήριο. Ή μπορεί κανείς να σκεφτεί το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ για να καταλάβει ποια τύχη μπορεί να έχουν οι εισφορές μας στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων κοινωνικής  ασφάλισης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε αυτή την ανάγκη.

Οι συνέπειες από το νομοσχέδιο αυτό αφορούν όλους τους ασφαλισμένους όχι μόνο τους νέους. Η κυβέρνηση μέσα από αυτό πετσοκόβει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνεται η κρατική ευθύνη στην εγγύηση των συντάξεων ακόμη και στο ύψος των εισφορών παρά τα όσα η ίδια διαβεβαιώνει.

Πολύ γρήγορα ο κίνδυνος νέων μειώσεων θα εμφανιστεί μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους. Το χρηματοδοτικό κενό από την μετάβαση στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης μετριέται σε δεκάδες δισεκατομμύρια. Αυτό το κενό δεν θα καλυφθεί ούτε από το κράτος, ούτε από τους μεγαλοεργοδότες κι μεγαλοεπενδυτές. Θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με με μειώσεις συντάξεων, παροχών, νέα αύξηση ορίων ηλικίας, μεγαλύτερη φορολογία.

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες  και το κράτος τους οι δαπάνες αυτές από την μια αποτελούν κόστος(μη μισθολογικό) γιατί μειώνουν τα κέρδη τους Γι΄αυτό όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα-κερδοφορία των επιχειρήσεων είχαν σταθερό προσανατολισμό την απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση. Από την άλλη η ικανοποίηση της ανάγκης αυτής είναι για χώρος για νέες επενδύσεις με τεράστια κερδοφορία.

Δε θα κάνουμε πίσω!

Συνάδελφοι

Η επίθεση κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα της ζωή μας. Να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας, τον αγώνα μας για να δώσουμε την δική μας απάντηση.

Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα σύστημα Δημόσιας Καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση , αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!!!

Σηκώνουμε το ανάστημα μας !

Απαιτούμε :

Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών  νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ .

Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ