ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης που ζητά η περιφέρεια, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την πρυτανεία του Πανεπιστημίου να μεριμνήσουν ώστε να καλυφθούν δωρεάν οι στεγαστικές ανάγκες όλων των φοιτητών που κατάγονται από άλλες περιοχές

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των νέων φοιτητών στα ΑΕΙ. Όμως για χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες που τα παιδιά τους κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή, όπως και αυτών που ήδη σπουδάζουν, πέρα απο τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, προστίθεται και το σοβαρό πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν.

Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες είναι τεράστιες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες και επιπλέον αυτοί που έχουν την τύχη να μπουν σ’ αυτές, πληρώνουν χαράτσι από 150 έως 400 ευρώ για την ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι ευθύνες αφορούν πρωτίστως όλες τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που ενώ για την σύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα και άλλους σκοπούς χρηματοδοτεί με αρκετά εκατομμύρια, για το μεγάλο πρόβλημα των εστιών δεν έχει κάνει τίποτα.

Στη ΛΑΡΙΣΑ, για τους πάνω από 10.000 ενεργούς φοιτητές, υπάρχουν μόλις 600 κλίνες στις φοιτητικές εστίες. Στο ΒΟΛΟ, των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών, που η δημοτική αρχή καυχιέται ότι τον έκανε ΜΟΝΑΚΟ, υπάρχουν μόλις 40 μονόκλινα δωμάτια στην εστία όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές. Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, που η δημοτική αρχή την παρουσιάζει ως την έξυπνη πόλη, για τους 1.000 περίπου φοιτητές, δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας. Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, για τους 1.500 περίπου φοιτητές, το σύνολο των κλινών στην εστία δεν ξεπερνά τα 100.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις του πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν στις σχολές των ΑΕΙ των 4 θεσσαλικών πόλεων και κατάγονται από άλλους νομούς.

Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των 150-400 ευρώ που πληρώνουν οι φοιτητές που έχουν την «τύχη» να πάρουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες.

Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες φοιτητικές εστίες, η περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΑΕΙ Θεσσαλίας στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com