ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ 31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1881

Η δήλωση της Ρένας Καραλαριώτου για τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Λάρισας:

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια ξεχωριστή γιορτή για την πόλη της Λάρισας. Σηματοδοτεί μια γιορτή για τη συμπλήρωση 140 ετών από την ημέρα που στην πόλη μας κυμάτισαν οι σημαίες για να υποδεχθούν τον απελευθερωτικό Ελληνικό Στρατό. Σηματοδοτεί την ημέρα που η Λάρισα, η Θεσσαλία, μετά από μακραίωνη τουρκική κατοχή, επιτέλους ενσωματώνεται στο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.

Δεν ήταν μια πορεία εύκολη, δεν ήταν μια πορεία προδιαγεγραμμένη. Χρειάστηκαν πολύχρονοι αγώνες για να φτάσουμε σε τούτη τη στιγμή. Και η ιστορία μας είναι χαραγμένη στους δρόμους και τις πλατείες της Λάρισας. Είναι στα ονόματα των οδών, όπως της Ισχομάχου, της Σκαρλάτου Σούτσου, της 31ης Αυγούστου, αλλά και στο Μνημείο της Απελευθέρωσης που στέκεται αγέρωχα στην πλατεία Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος Αβέρωφ.

Σαν σήμερα, σχεδόν ενάμιση αιώνα πριν, στις 31 Αυγούστου του 1881, ημέρα Κυριακή, η πόλη είχε συγκεντρωθεί στον Άγιο Αχίλλιο, να υποδεχθεί τους απελευθερωτές και να γιορτάσει τη δύναμη του ελληνικού λαού να δίνει τις μάχες του και να διεκδικεί το μέλλον, με πίστη, ελπίδα και όραμα. Και δεν υπάρχει ομορφότερη μάχη από τη μάχη που δίνει κανείς για τον τόπο του.

Τότε, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, η μέρα τούτη ήταν μεγάλη γιορτή για τη Λάρισα. Σήμερα, 31 Αυγούστου 2021, ο ίσκιος της απουσίας εκδηλώσεων εορτασμού από τον Δήμο Λαρισαίων για μια από τις σημαντικότερες επετείους στην Ιστορία μάς πέφτει βαρύς.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, που όλη η χώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια όλης της κοινωνίας, η Λάρισα, οι πολίτες της θα έπρεπε να γιορτάζουν το μήνυμα της ένωσης με την Ελλάδα, το μήνυμα της ανεξαρτησίας των λαών, το μήνυμα της διεκδίκησης του μέλλοντος.

Αυτή η γνώση, αυτή η μνήμη και αυτή η εικόνα -της Λάρισας που γιορτάζει την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό- είναι η κληρονομιά μας. Μια κληρονομιά που μας έχει οδηγήσει, όλα αυτά τα χρόνια, κι έχει διαμορφώσει τη Λάρισα σε μια πόλη σύγχρονη, δυναμικά αναπτυσσόμενη, στο κέντρο των εξελίξεων, αλλά πάνω από όλα μια πόλη ανθρώπινη και φιλόξενη.

Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να αντλήσουμε, από τους αγώνες των προγόνων μας, από τους αγώνες των ανθρώπων που πάλεψαν για το όραμα της σύγχρονης Λάρισας, αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος με την Ιστορία μας, που μας δίνει τη δύναμη να χαράξουμε τα βήματα του μέλλοντος.

Ας είναι η σημερινή ημέρα, η σημερινή επέτειος, η σημερινή γιορτή η ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, ας είναι το μήνυμα των αγωνιστών μας για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας, κράτους, έθνους και λαού, η κινητήριος δύναμη να γράψουμε, ως Λάρισα, το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ