ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΓΕΩΠΟΝΟΙ

Ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου – Αμπελώνα – Δαμασίου – Αργυροπουλίου-Λυγαριάς

Μετά τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές (παγετοί, ανεμοθύελλες, καύσωνες, χαλαζοπτώσεις) που διέλυσαν το σύνολο των αγροτικών παραγωγών στο Δήμο Τυρναβου. Ηρθε και ο κυβερνητικός εμπαιγμός στην πλάτη των αγροτών που άκουγαν υπουργικές δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ για προσλήψεις γεωπονικού προσωπικού ώστε να γίνουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις.

Το προσωπικό(συμβασιούχους) όμως που έδωσε εντολή η κυβέρνηση να προσληφθεί δεν φτάνει πουθενά για πουθενά αφού μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες που θέλουν επιπλέον χρόνο για να εκτιμηθούν από χωράφι σε χωράφι.

Οι υπάρχοντες γεωπόνοι-εκτιμητές όσες φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες και να κάνουν είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Τυρνάβου διότι μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα.

Οι Γεωπόνοι στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου μας ξεκάθαρα δεν επαρκούν και όλο αυτό εχει ως συνέπεια συναδελφοι μας να χουν εντάσεις μεταξύ τους για το ποιανού η ζημιά θα εκτιμηθεί μιας και πολλοί είναι στην διαδικασία της συγκομιδής του ποσοστού της καλλιέργειας που κατάφερε να διασωθεί.

Το πρόβλημα όμως κύριοι της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί, διότι έφτασε ο τρύγος των σταφυλιών στο Τύρναβο, στον οποίο βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο των οινοποιησιμων σταφυλιών πανελλαδικά.Στον οποίο τριγο υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής ωστε να διασφαλίζουν την ποιότητα(γεύσεις,αρωματα) των προϊόντων τους.

Με το να αφήσουν οι παραγωγοί σύμφωνα με τον κανονισμό μερος της παραγωγής χωρίς να το συλλέξουν δεν δινεται λύση και θα φερει μεγάλες αδικίες εις βάρος τους μιας και υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής απο άγρια ζώα και ο ακομα μεγαλυτερος κίνδυνος κλοπής μιας και τα αγροτικα προϊόντα λογω των ζημιών είναι δυσεύρετα.Ως Αγροτικοί Συλλόγοι απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ με μόνιμο γεωπονικό προσωπικό το οποίο θα επαρκεί και θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών οι οποίοι πλεον έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική αλλαγή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ