Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛ (ΦΩΤΟ)

Μικρή μερίδα εθνικιστών – μισαλλόδοξων προκάλεσε επεισόδια και επιτέθηκε φραστικά στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού

Κόντρα στις (ελάχιστες είναι η αλήθεια) αντιδράσεις η Λάρισα άνοιξε το απόγευμα της Τρίτης την αγκαλιά της για να υποδεχθεί την Αμάλ, την 3,5 μέτρων κούκλα που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της.

Με σύνθημα «Μη μας ξεχνάτε» η Αμάλ αντάμωσε μικρούς και μεγάλους, αλλά και 300 χειροποίητες κούκλες-ομοιώματά της, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει και γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο, ενώ ξεναγήθηκε στο Α’ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας και στον Μύλο του Παππά.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το βράδυ στο Β’ Αρχαίο Θέατρο με διαδραστική συναυλία των Burger Project, ενώ σε παράλληλες δράσεις τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δ. Λαρισαίων συμμετείχαν με μία εικαστική έκθεση δικών τους έργων μπρος από το Α’ Αρχαίο Θέατρο, που έχει στόχο να γνωρίσει στη φιλοξενούμενη Αμάλ την πόλη της Λάρισας μέσα από το πιο σημαντικά τοπόσημά της.

Διοργάνωση και Σχεδιασμός Καλλιτεχνικού Προγράμματος και Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δ. Λαρισαίων, Θεσσαλικό Θέατρο, Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, Μουσείο Κούκλας.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΟ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟΥΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ελάχιστοι ήταν εθνικιστές – μισαλλόδοξοι που προκάλεσαν επεισόδια, όταν αρχικά επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του αντιδημάρχου Πολιτισμού Π. Σάπκα, ενώ με την έναρξη του περιπάτου της Αμάλ στις όχθες του Πηνειού συνέχισαν ανενόχλητοι τη δράση τους πετώντας πέτρες και αυγά στο πλήθος που μετείχε στην εκδήλωση, για να ακολουθήσει πανδαιμόνιο, με την αστυνομία (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ) να επιχειρεί να επιβάλλει την τάξη.

Οι αντιδρώντες αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους Λαρισαίους, την ώρα που μικρά παιδιά έκλαιγαν τρομαγμένα, ενώ ανάλογο σκηνικό στήθηκε και λίγο πριν την έλευση της κούκλας στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απομονώνουν τους ταραξίες σε παρόδους της Βενιζέλου.

Η πορεία της Αμάλ συνεχίστηκε με κατεύθυνση τον Μύλο του Παππά, όπου και πάλι έκαναν την εμφάνισή τους οι ταραξίες, που συγκεντρωμένοι στην οδό Γεωργιάδου προχώρησαν σε οχετό ύβρεων, επιχειρώντας να εισέλθουν στον χώρο και από την πίσω πλευρά του ΚΤΕΛ, με τους Λαρισαίους να τους αποδοκιμάζουν εκ νέου φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και την αστυνομία να καταφέρνει να τους απωθήσει, την ώρα που η κούκλα βρισκόταν προστατευμένη στον χώρο του θεάτρου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // paidis.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ