ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 Ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΛ μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας στο περιφερειακό υποκατάστημα μισθωτών (πρώην ΙΚΑ)

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας(Γ.Σκόκας-Πρόεδρος ,Π.Λιόλιος-Γ.Γραμματέας) και της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας(Κουματζέλης Θανάσης-Πρόεδρος , Βαγενάς Μιχάλης-Γραμματέας) πραγματοποίησε συνάντηση τους προϊσταμένους των τμημάτων του ΕΦΚΑ τοπικά και τους εκπροσώπους Σωματείου των εργαζομένων για τα προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν στο περιφερειακό υποκατάστημα μισθωτών Λάρισας, μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έπειτα και από την ενοποίηση των ταμείων.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υποκατάστημα της Λάρισας λόγω της υποστελέχωσης, θέμα πολύ σοβαρό που αφορά το κορμό της λειτουργίας της υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την συγχώνευση του ΟΓΑ στις υπηρεσίες του περιφερειακού υποκαταστήματος ο όγκος δουλειάς αυξήθηκε δίχως να προστεθούν τα αντίστοιχα χέρια. Προσλήψεις έχουν να γίνουν χρόνια ενώ  μετατάξεις δεν επιτρέπονται .

Το τμήμα συντάξεων ασφυκτιά από αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μας είπαν χαρακτηριστικά ότι για 10.000 – 15.000 αιτήσεις αναπηρικής σύνταξης του πρώην ΟΓΑ, που έχουν ανατεθεί σε μια κεντρική υπηρεσία του οργανισμού είναι αρμόδιοι τρεις υπάλληλοι μόνο. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο απαρχαιωμένος  τεχνολογικός εξοπλισμός  (οι υπολογιστές έχουν λειτουργικό σύστημα  windows 2000) και έλλειψη κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας πράγμα το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση .  Το προκλητικό είναι μάλιστα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξασφαλίσει τέτοια πλατφόρμα για τους ιδιώτες που θα αναλάβουν εργολαβικά την διεκπεραίωση των εκκρεμών συντάξεων. Μια κίνηση που όπως οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως θα μεγαλώσει παραπέρα τον φόρτο εργασίας χωρίς να επιταχύνει ουσιαστικά την διαδικασία λόγω αυτής της κατάστασης στην λειτουργία του.

Τροχοπέδη επίσης αποτελεί το γεγονός ότι παρά τη τυπική συγχώνευση των ταμείων, ουσιαστικά λειτουργούν ξεχωριστά πράγμα το οποίο καθυστερεί την έκβαση και ολοκλήρωση των συντάξεων. Αλληλογραφία ανάμεσα στα ταμεία μπορεί να πάρει και έναν ολόκληρο χρόνο να έρθει εις πέρας. Από την υποτυπώδη συγχώνευση προκύπτουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως για παράδειγμα τα ένσημα από διαφορετικά ταμεία (ΙΚΑ,ΤΑΞΥ) δεν συγχωνεύονται όσον αφορά τη πληρωμή άδειας ασθενείας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι και χωρίς δουλειά λόγω της ασθένειάς τους. Είναι πρόσφατο το περιστατικό με συνάδελφο εργαζόμενο που είχε μερικά ένσημα ως ξενοδοχοϋπάλληλος και ορισμένα ως εργαζόμενος σε άλλο κλάδο παρότι συνολικά είχε τον απαιτούμενο αριθμό δεν πήρε το επίδομα ασθένειας.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις που στεγάζονται οι υπηρεσίες  του υποκαταστήματος. Βρίσκονται σε ενοικιαζόμενο χώρο ο οποίος δεν επαρκεί(χώροι καταστημάτων-γραφείων στο εμπορικό κέντρο GAIA). Άμεση και μεγάλη συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι επιτροπές του ΚΕΠΑ(για τις αναπηρικές συντάξεις-επιδόματα) να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους , εκατοντάδες υποθέσεις να έχουν παγώσει για μήνες μέχρι που τελικά παραχωρήθηκε προσωρινά χώρος από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας προκειμένου ο κόσμος να ικανοποιηθεί. Να σημειώσουμε πως ο χώρος που λειτουργούσαν πριν μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο με αποτέλεσμα την έξωση των ΚΕΠΑ. Παράλληλα παρότι έχουν δεσμευθεί χώροι για την επίλυση του προβλήματος, η διοίκηση δεν έχει ακόμη υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να πιέζουν για να τους νοικιάσουν αλλού και οι επιτροπές να γυρίζουν ως νομάδες στην πόλη αναζητώντας διαθέσιμο χώρο.

Εδώ ερχόμαστε να υπενθυμίσουμε το φρένο που έχει μπει για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ στο δικό του οικόπεδο(συμβολή οδών Ηπείρου κι Ακληπιού) για το οποίο ενώ είχε εκπονηθεί η σχετική μελέτη, τελικά «πάγωσε» με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες τους ΕΦΚΑ να «φιλοξενούνται προσωρινά» σε διάφορα άλλα κτίρια χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Λαρισαίων έχει δυναμώσει η συζήτηση για την εκμετάλλευσή του με άλλο σκοπό για να εξυπηρετηθούν διάφορα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν(πχ υπόγειο πάρκινγκ).

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως στόχος των συγχωνεύσεων, της ασκούμενης πολιτικής στο ασφαλιστικό δεν ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους αλλά η συρρίκνωσή τους, η μείωση του λειτουργικού κόστους ως άμεση αντανάκλαση της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης , των αντίστοιχων παροχών διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.  Όλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις «εφόδους» του Χατζηδάκη. Γιατί την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με αυτά τα επικοινωνιακά τρίκ προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω της, προχωρά σε νέο χτύπημα ασφαλιστικό με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Κάτι που θα φέρει εκτός από νέες μειώσεις συντάξεων κι ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία, συρρίκνωση των υπηρεσιών και παροχών προς τους ασφαλισμένους. Είναι στόχος διαχρονικός για την διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση που υπηρετείται  διαχρονικά από όλα τα αστικά κόμματα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Για την πλήρη απαλλαγή κράτους και μεγαλοεργοδοτών από την ευθύνη της χρηματοδότησης.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση , αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!!!

Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα, την συνεχή υποβάθμιση-συρρίκνωση των υπηρεσιών του ενιαίου πλέον φορέα ασφάλισης(ΕΦΚΑ).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Εκσυγχρονισμός υλικοτεχνικής υποδομής και των πληροφοριακών συστημάτων.

Να κατασκευασθεί το νέο κτίριο του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) στο ιδιόκτητο οικόπεδό του(Ηπείρου & Ασκληπιού)  στη Λάρισα για να στεγαστούν οι υπηρεσίες τους.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης . Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ .

Κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ