ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΚΙΒΩΤΟ ΜΝΗΜΗΣ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς την υπουργό Παιδείας

«Τι προτίθεστε να πράξετε για τη στελέχωση του Αρχειοφυλακείου Αγιάς, ώστε να λειτουργεί κανονικά, εκπληρώνοντας έτσι με επάρκεια και τον ρόλο της ύπαρξής του;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τη γνωστοποίηση του προβλήματος λειτουργίας του Αρχειοφυλακείου Αγιάς, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, παρενέβη μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας την αρμόδια υπουργό να επιληφθεί του ζητήματος. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει «τα κατά τόπους παραρτήματα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) συνιστούν ανεκτίμητες κιβωτούς της συλλογικής μνήμης, χώροι που δραστηριοποιείται η δημιουργική ιστορική έρευνα και διαμορφώνεται μια έγκυρη αντίληψη για το κοινό παρελθόν μας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (εφ. «Ελευθερία», 1.9.2021), το παράρτημα των ΓΑΚ στην Αγιά του νομού Λάρισας δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά λόγω έλλειψης προσωπικού. Να σημειωθεί ότι η στελέχωσή του τα τελευταία χρόνια λάμβανε χώρα κατόπιν αποσπάσεων εκπαιδευτικών, όμως, για την περίοδο 2021-2022, δεν εκδηλώθηκε ανάλογο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς. Συνεπώς, ως προσωρινή λύση, αποφασίστηκε η λειτουργία του χώρου που στεγάζονται τα ΓΑΚ τρεις φορές το μήνα με μέριμνα των ΓΑΚ της Λάρισας. Μια λύση ανάγκης, που, αναμφίβολα, δεν επιλύει το πρόβλημα και υποβαθμίζει την αποστολή των ΓΑΚ.

Δομές όπως τα ΓΑΚ για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους ως κοιτίδες ιστορικής μνήμης άλλα και ως κυψέλες ιστορικής έρευνας, θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο στελέχωσής τους από το ισχύον, δηλαδή με μόνιμο προσωπικό και όχι μέσω ετήσιων αποσπάσεων. Η λεπτομερειακή δουλειά που απαιτείται για την ανίχνευση δημόσιων ιστορικών αρχείων και συλλογών -όπως είναι η παραλαβή, η ταξινόμηση, η αρχειοθέτηση, η καταλογογράφηση, η ψηφιοποίηση, η δημοσιοποίηση, η παρουσίαση και κυρίως η προστασία και η διατήρησή τους, ως κομμάτι του εθνικού μας πλούτου-προϋποθέτει τη στελέχωσή τους με προσωπικό που κατέχει εξειδικευμένα προσόντα και έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την παραγωγή έργου.

Συνεπώς, η αποτελεσματική λειτουργία και η επίτευξη της αποστολής των ΓΑΚ για τα δημόσια αρχεία και έγγραφα, όπως αυτά περιγράφονται στην κείμενη νομοθεσία (νόμος 4610/2019 – ΦΕΚ 70/Α/7.5.2019) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την επαρκή και πληρέστερη στελέχωσή τους με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ