ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η Μαρία Ζαγκανά, με αφορμή τη συγχαρητήρια επιστολή του συλλόγου Αβδελλιωτών για την υπουργοποίηση του Θανάση Πλεύρη

Διαβάζοντας τη συγχαρητήρια ανακοίνωση του Συλλόγου Αβδελλιωτών για την υπουργοποίηση του ακροδεξιού συγχωριανού, μόνο αηδία και ντροπή μπορώ να αισθανθώ σε αντίθεση με τα αισθήματα υπερηφάνειας και σεβασμού που νιώθουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης. Η ανακοίνωση γράφει: “… ένας άξιος συγχωριανός μας θα βρίσκεται στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί με συνέπεια, οξυδέρκεια και υπευθυνότητα, έτσι ώστε η θητεία του να είναι άκρως αποτελεσματική, γόνιμη και ουσιαστική.”

Οι βεβαιότητές σας ήδη γίνονται πράξη με το πρώτο δείγμα γραφής του υπουργου της καρδιάς σας. Στις 2-9 ως υπουργός υγείας υπέγραψε την πρώτη του τροπολογία βάζοντας την ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του ήδη διαλυμένου συστήματος υγείας, εισάγοντας ιδιωτικές εταιρείες σε υπηρεσίες διοίκησης, στην καθαριότητα, σίτιση, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λογιστήριο, ακόμη και τα ασθενοφόρα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από το ΕΚΑΒ, όλα με απευθείας αναθέσεις φυσικά.

Αυτό θα πει γόνιμη, αποτελεσματική πολιτική με στόχο την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής και της δημόσιας υγείας.

Κατά την υπουργοποίηση του  συγχωριανού, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση έντονης ανησυχίας για την τοποθέτησή του στο κυβερνητικό σχήμα στην οποία του ζητήθηκε να ζητήσει συγγνώμη προς τον εβραϊκό λαό, ” …Ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: “…..Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι “να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς”. Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: “Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς”. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι “θέλω να εξοντώσω κάποιον;“.

Ο νέος υπουργός έσπευσε εννοείται να ζητήσει συγγνώμη, δε θέλησε λέει να προσβάλει τον εβραϊκό λαό και ζητά συγγνώμη αν το έπραξε… Συνεπής στην υποκριτική και θρασύδειλη γραμμή που ακολουθούν πάντα οι ομοϊδεάτες του όταν “στριμώχνονται”, αρνείται τα πιστεύω του και αυτοαναιρείται , ακριβώς για ν’ αποφύγει το βαρύ κόστος μιας τέτοιας τοποθέτησης, όντας αντιμέτωπος με το ισχυρό κράτος του Ισραήλ με το οποίο η κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη υπέγραψε τη μεγαλύτερη ως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, ενώ την ίδια στιγμή Ισραηλινοί επενδυτές “αγοράζουν” Ελλάδα…Ένας τέτοιος τύπος δε θα θυσίαζε τίποτα (πόσο μάλλον ένα τέτοιο αξίωμα) για να υποστηρίξει την ιδεολογία του *.

Δε θα αναφερθώ εκτενώς στη δράση και στα λεγόμενα του υπουργοποιημένου, καθώς είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Αρκεί κανείς να κάνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να ανατριχιάσει με τις δηλώσεις και τα έργα του. Ενδεικτικά αναπαράγω μια από τις δηλώσεις που έκανε στην εκδήλωση του ακροδεξιού περιοδικού Patria(10-4-2011), όπου μιλώντας για το μεταναστευτικό, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες. Και για να γίνω κατανοητός, εάν δεν υπάρχουν νεκροί… η φύλαξη των συνόρων θέλει νεκρούς».

Αναρωτιέμαι, ο σύλλογος του χωριού δεν έχει πρόσβαση σε πηγές ενημέρωσης  ή ταυτίζεται συνειδητά με τον αντισημιτισμό, την ομοφοβία, το ρατσισμό για το χρώμα του δέρματος ή το θρήσκευμα και τις πολιτικές απόψεις; Έχει υπόψη του την ιστορία του χωριού μας; Προφανώς η ανακοίνωση είναι περιττή και μοιάζει σαν να βγήκε από το γραφείο τύπου της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων..

Αν η ανακοίνωση δεν εκφράζει όλα τα μέλη του συλλόγου, οφείλετε να επανέλθετε ανασκευάζοντας την τοποθέτησή σας. Είμαι βέβαιη πως ανάλογες σκέψεις και συναισθήματα έχουν πολλές-οί συντοπίτισσες/συντοπίτες, τους οποίους καλώ να πάρουν θέση απέναντι σε μια ανακοίνωση ενός συλλόγου που εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να μιλά στο όνομα των Αβδελλιωτών. Κι επειδή τα γραπτά μένουν, ακόμη και στους “τοίχους” των social media (που προσωπικά δε διαθέτω) , κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο.

*αυθόρμητος συνειρμός : οι κατηγορούμενοι φασίστες στη δίκη της Χ.Α είχαν την ίδια στάση, “αίμα, τιμή, δεν ήμουνα εκεί..”!!

Υ.Γ Ένιωσα χρέος να γράψω αυτά τα λίγα στη μνήμη του Αβδελλιώτη παππού μου Βασίλη Ζαγκανά, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης , o οποίος στερήθηκε την ελευθερία του και βασανίστηκε ως κομμουνιστής εξόριστος για χρόνια και του αδερφού του Παναγιώτη, ο οποίος εκτελέστηκε στο ματωμένο λόφο του Μεζούρλου, όπου κατά την περίοδο 1946-1950 έγιναν μαζικές εκτελέσεις ΕΑΜιτων και άλλων αγωνιστών από παρακρατικούς πολιτικούς προγόνους του συγχωριανού που συγχαίρετε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ