Η  ΛΑΡΙΣΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις «Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ» στις οποίες για πρώτη φορά συμμετέχουν το  Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και το Διεθνές Ιπποκρατικό Ιδρυμα της Κω

Ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της Λάρισας, σε διεθνές επίπεδο, ως Ιπποκρατικής πόλης πραγματοποιεί η πόλη με τη διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων με τίτλο  «Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ»  που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Λάρισας, με διοργανωτές το Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας το Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», ενώ στις εκδηλώσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και το Διεθνές Ίδρυμα της Κω.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχειο,  ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε ότι «με σταθερά και προσεκτικά βήματα, με τις εκδηλώσεις εδώ και 5 χρόνια και κυρίως με την αφοσίωση των φορέων η προσπάθεια αυτή αποδίδει εξαιρετικούς καρπούς που είχαν ως αποτέλεσμα στη φετινή διοργάνωση να συμμετέχουν και φορείς με παγκόσμια αναγνώριση, όπως το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και τα Διεθνές Ιπποκρατικό ίδρυμα της Κω. Η Λάρισα ακούγεται πια σε διεθνές κοινό ως Ιπποκρατική πόλη» τόνισε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας όλους τους φορείς και τους συλλόγους που συνεργάζονται για τη διοργάνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα διήμερο εκδηλώσεων που δεν αποτίουμε απλά έναν φόρο τιμής στον πατέρα της συγχρονης Ιατρικής αλλά είναι αφορμή για να θυμηθούμε και να γνωρίσουμε το τόσο διαχρονικό και επίκαιρο έργο του. Καλούμαστε λοιπόν να τιμήσουμε τον Ιπποκράτη, την ιδέα του και να κάνουμε αυτήν τρόπο ζωής» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν την Ιπποκρατική ιδέα.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Γιαννούκας  δήλωσε ότι «σταθερός και πρωταρχικός στόχος του τμήματος είναι να αναδείξει την Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη. Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου που είναι και η ημέρα μνήμης του Ιπποκράτη θα αποκαλυφθεί η προτομή του στο φουαγιέ του τμήματος ιατρικής στην «Βιόπολις». Επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το έργο του Ιπποκράτη».

«Αναγνωρίζεται πλέον η Λάρισα ως ιπποκρατική πόλη διεθνώς» τόνισε ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, συμπληρώνοντας ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια στην πόλη».

Ο Ρίζος Χαλιαμπάλιας πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος θα είναι εκ των κεντρικών ομιλητών   ομιλητής στην  «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» σημείωσε ότι «συνδιοργανώνουμε για 5η συνεχή χρόνια την Αέναη Επιστροφή. Από το 2015 που ιδρύθηκε ο σύλλογος προσπαθούμε να αναδείξουμε το έργο του Ιπποκράτη στη Λάρισα».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στην παράσταση «Περί Ανέμων» έδωσε τον λόγο στον σκηνοθέτη Κώστα Λαμπρούλη ο οποίος τόνισε ότι «μαζί με την  Αντιδημαρχία Πολιτισμού φέτος διοργανώνουμε την καλλιτεχνική παράσταση «Περί Ανέμων» που θα ασχοληθεί με τα επιστημονικά και μόνο κείμενα του Ιπποκράτη και η οποία θα παρουσιαστεί το βράδυ του Σαββάτου στον Μύλο.

«H ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ» 2021

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2021

19:00 – 21:00  Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Απόδοση του όρκου του Ιπποκράτη από πτυχιούχους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

*Η εκδήλωση είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού covid-19.

Όλοι οι θεατές θα προσέλθουν στο χώρο με μάσκα. Δεν επιτρέπονται όρθιοι.

Προϋπόθεση για την παρουσία στην εκδήλωση είναι η συνεννόηση με τη Γραμματεία του Τμήματος . Υπάρχει περιορισμός στο αριθμό των ατόμων που θα παρευρεθούν και προϋπόθεση εμβολιασμού ή διαγνωστικού τεστ.

Σάββατο 04 Σεπτεμβρίου 2021

10:00 – 10:30     Επίσκεψη στο Μνημείο του Ιπποκράτη

11:30 – 13:00     Επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

18:30 – 19:00  Αποκάλυψη  αντιγράφου αγάλματος του Ιπποκράτη, δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, στο αίθριο (φουαγιέ) του κτιρίου της Ιατρικής στη Βιόπολη μπροστά από το Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» και φύτευση πλατάνου στον κήπο του κτιρίου της Ιατρικής.

Σάββατο 04 Σεπτεμβρίου 2021

Αύλειος χώρος του Μύλου του Παππά

19:30 – 20:15  Χαιρετισμοί

κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

κ. Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων

κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Περιφερειάρχης Αττικής

κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, Πρόεδρος Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κώ, τ. Υπουργός

Καθ. κ. Αθανάσιος Δ. Γιαννούκας, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Ιπποκράτης»

Διαδικτυακά 

κ. Μαρίνης Πιρπιρής, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας

κ. Παναγιώτης Μανώλας, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ν. Υόρκης

κ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Mr. Mustafa Suleiman, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Ainshams University, Cairo, Egypt

20:15 – 21:00  Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προς τιμήν του Ιπποκράτη “ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ”.

20:15 – 20:30  Εισαγωγική ομιλία: “Η επιστροφή του Ιπποκράτη στη Λάρισα”

κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, Πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»

20:30 – 21:00    Κεντρική ομιλία: “Ιπποκρατική Ιατρική”

Oμότιμος Καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος

21:00 – 22:30    Καλλιτεχνική Παράσταση «Περί Ανέμων» από το Συνεργείο του Μουσικού Θεάτρου

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ