ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΤΟ 100% ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών ζητώντας να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στους Νομούς Λάρισας και Τρικάλων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου. Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

“Το ΚΚΕ, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 και των μετασεισμών που ακολούθησαν, που έπληξε το Δαμάσι, το Μεσοχώρι, το Αμούρι, το Πραιτώρι, το Βλαχογιάννη και άλλα χωριά της Ελασσόνας, το Κουτσόχερο, τη Μάνδρα, την Αμυγδαλέα, τη Ραχούλα και άλλα χωριά του Ν. Λάρισας, όπως επίσης το Ζάρκο, το Γριζάνο και άλλα χωριά του Ν. Τρικάλων, υπογράμμισε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες α’ και β’ κατοικίας, καταστημάτων, αποθηκών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, έπαθαν ζημιές, θα έπρεπε να λάβουν από την κυβέρνηση έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ και να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

Η κυβέρνηση που υπόσχονταν γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, τελικά έδωσε σε ένα περιορισμένο αριθμό, σε σχέση με τους αιτούντες, έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ και μόλις τώρα ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς η καταβολή κουτσουρεμένων αποζημιώσεων σε πολύ μικρό αριθμό σεισμόπληκτων για τις ζημιές σε σπίτια.

Όμως ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών κατοικιών στο Δαμάσι και στα άλλα χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, αποκλείστηκαν από την καταβολή τόσο του έκτακτου βοηθήματος των 600 ευρώ, όσο και από τις αποζημιώσεις για ζημιές στα σπίτια τους και στην οικοσκευή τους, με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι το σπίτι στο χωριό, δεν αποτελεί την α’ κατοικία τους ή άλλες δικαιολογίες.

Πρόκειται για σπίτια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να πάνε στη Λάρισα ή σε άλλες πόλεις για να εργαστούν, δηλαδή τα πατρικά τους σπίτια, τα οποία άλλα κατοικούνται από ηλικιωμένους γονείς, άλλα από τους ίδιους για κάποιους μήνες και προπαντός γι’ αυτά τα σπίτια οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν στο κράτος ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, δημοτικά τέλη στους δήμους, λογαριασμούς νερού και ρεύματος κανονικά!

Επομένως είναι απαράδεκτο και εντελώς άδικο αυτοί οι άνθρωποι να μην αποζημιώνονται από την κυβέρνηση για τις ζημιές που προκάλεσε στα σπίτια τους ο σεισμός.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες α’ και β’ κατοικίας, καταστημάτων, αποθηκών, κτηνοτροφικών μονάδων που έπαθαν ζημιές από τον σεισμό πρέπει να αποζημιωθούν για το 100% από την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

  • Αν προτίθεται να προχωρήσουν στην ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος για την αποζημίωση όλων των πληγέντων από το σεισμό της 3/3/2021 και μάλιστα για το 100% της ζημιάς και σε τι χρονικό διάστημα;
  • Αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση κατεδάφιση όσων κτισμάτων έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και στην μεταφορά των μπαζών με έξοδα του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση των σεισμόπληκτων;