ΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Επίσκεψη στην Καρυά Ελασσόνας, πραγματοποίησε την Κυριακή 5/9/2021, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποτελούμενη από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και τον Δημήτρη Αβρανά, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας.

Αρχικά παραβρέθηκαν στην εκδήλωση των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας και Ελασσόνας, που έγινε στη θέση «Ξερόλακας», για να τιμηθεί η επέτειος της πρώτης συνδιάσκεψης των ανταρτικών ομάδων του ΕΛΑΣ Ολύμπου -Κισσάβου το 1942.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καρυάς, Νίκο Κατσίβελο και τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας, Γιώργο Κατσιούρα, με τους οποίους συζήτησαν για προβλήματα της περιοχής. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Συκαμνιωτών, Τούλα Μουγδή.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε ότι η Λαική Συσπείρωση είναι πλήρως αντίθετη με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ, που πατώντας πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που είχε διαμορφώσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει την επιβολή εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Όλυμπο και την παράδοση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, προωθώντας στην πράξη την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων.

Ο Όλυμπος, γενικότερα οι ορεινοί όγκοι, τα δασικά οικοσυστήματα, είναι λαϊκή περιουσία, γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και δασών. Να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο και στους άλλους ορεινούς όγκους.

Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι ιδιωτικών εταιρειών, ΜΚΟ και διαφόρων ιδρυμάτων.

Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων και των ορεινών όγκων με ευθύνη της πολιτείας και µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κάλεσε το Τ.Σ της κοινότητας Καρυάς και τους κατοίκους της, να αντιδράσουν αποφασιστικά σ’ αυτήν την κυβερνητική πρόθεση και να μην ξεγελαστούν από ελιγμούς του τύπου αυτό το χαράτσι να μην αφορά τους μόνιμους κατοίκους, αλλά τους επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Τ.Σ της Καρυάς, υπογράμμισε ότι και ως Τοπικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι είναι αντίθετοι με την επιβολή εισιτηρίου για την άνοδο στον Όλυμπο.

Μιλώντας ο Τάσος Τσιαπλές, για την προώθηση σχεδίων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Όλυμπο και στα άλλα βουνά, από επιχειρηματικούς ομίλους, που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και καταστρέφουν το περιβάλλον, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, τόνισε ότι η Λαική Συσπείρωση, είναι αντίθετη και κάλεσε τόσο το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Καρυάς, όσο και τους κατοίκους της να αντιδράσουν αποφασιστικά στους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις, κοντά στα χωριά Καρυά και Καλλιπεύκη, στα νότια του εθνικού δρυμού Ολύμπου, στους βόρειους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, στη θέση Τούμπα Ελασσόνας, ενάμισι τετραγωνικό χιλιόμετρο από περιοχή NATURA, στο όρος Γκονταμάνι και κοιλάδα Ροδιάς.

Να αντιδράσουν γενικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματίες μέσω ΑΠΕ, στοχεύοντας έτσι να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου», επιδιώκοντας την αύξηση των κερδών τους, μετατρέποντας παράλληλα σε ακριβό εμπόρευμα την ενέργεια, που την στερούνται όσοι αδυνατούν να πληρώσουν γιατί έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε δραστικά το εισόδημά τους.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που προωθείται στον Όλυμπο και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και γενικότερα στην ενέργεια, θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Συγκεκριμένα:

α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας -ηλεκτρικού ρεύματος- για το λαό. Το αντίθετο, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται και μέσω του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το βλέπουμε αυτές τις ημέρες που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

β) Δεν προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στους ορεινούς όγκους, στα δάση και γενικότερα στο περιβάλλον.

γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε, περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

δ) Τέλος, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιριών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στα έργα αυτά.

Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τ.Σ της κοινότητας Καρυάς, Νίκος Κατσίβελος, ανέφερε ότι τόσο το Τ.Σ, όσο και οι κάτοικοι της Καρυάς, είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Όλυμπο. Την αντίθεσή του Συλλόγου απανταχού Συκαμνιωτών στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Όλυμπο, εξέφρασε και η πρόεδρος του, Τούλα Μουγδή.

Τέλος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυάς Ν. Κατσίβελος και ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, Γ. Κατσιούρας, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης για μια σειρά προβλήματα της περιοχής της Καρυάς, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα συμβάλουν στην ανάδειξή τους και στην διεκδίκηση της επίλυσής τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ