ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΑΝ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

Τί απάντησε σε ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου ο πρόεδρος του οργανισμού για να αποποιηθεί των ευθυνών του

«Οι υπηρεσίες του Υποκαταστήματος Λάρισας εμφάνισαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση του εκτιμητικού έργου και στην συγγραφή των πορισμάτων παρά την ανταπόκριση του ΕΛΓΑ σε όλα τα θέματα στήριξης του μηχανισμού του Υποκαταστήματος -πρόσληψη 45 εποχικών γεωτεχνικών, τριπλασιασμός υπερωριών και αμοιβών εκτιμητικών τελών, έγκριση αμειβόμενης εργασίας σαββατοκύριακου.

Τελικά η όποια καθυστέρηση καταλογίζεται πρωτίστως στον εκεί προϊστάμενο και κατόπιν συστάσεως θα εξαντληθούν όλα τα διοικητικά μέτρα για την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών του».

Τα παραπάνω τονίζει, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος σε απάντησή του -μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου- στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τις ζημιές από ανεμοθύελλα και χαλάζι που σημειώθηκε στις 11 Αυγούστου 2021 σε αγροτικές καλλιέργειες της Λάρισας.

Στην απάντησή του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισημαίνει ότι «ο ΕΛΓΑ για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αποζημιώσεων πέρα του μονίμου γεωτεχνικού προσωπικού έχει στελεχώσει το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό, με 50 γεωτεχνικούς με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021 ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε. Πρέπει δε να τονιστεί ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ ξεκινούν την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά, όταν σε σύγκριση με το παρελθόν αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά, δηλαδή ολοκληρωνόντουσαν κοντά στους 17 μήνες.

Επιπλέον, από το προαναφερόμενο αίτιο ζημιές είχαμε σε πάγιο κεφάλαιο, γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κ.λπ. και για τις οποίες διενεργούνται καταγραφές από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μετά την έγκριση του προγράμματος από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι για τις ζημιές που προξενήθηκαν στις καλλιέργειες το 2021 (όπως δενδρώδεις καλλιέργειες, δημητριακών, ψυχανθή, κηπευτικά κ.λπ.) από τους παγετούς των περασμένων μηνών 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Λάρισας διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν συνολικά 546 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 11.826 δηλώσεις.

Η πολιτεία, όπως στην περίπτωση του Ιανού, έτσι και τώρα ενεργώντας στις καταστροφές που προξενήθηκαν στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις περιοχών της χώρας από τους συνεχόμενους παγετούς, κυρίως της Άνοιξης, έχοντας σαν γνώμονα ότι, κανένας παραγωγός που επλήγη από τον παγετό, δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση, καμία ελληνική αγροτική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη, όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, προχώρησε στις νομοθετικές ρυθμίσεις (ν. 4820/23/7/2021) με σκοπό την έγκαιρη διαδικασία όλων των περιπτώσεων καθώς και της ολοκλήρωσης των αποζημιώσεων.

Κατόπιν τούτων υπήρξε άμεση προκαταβολή πλέον του 40% των εκτιμηθεισών ζημιών από τον ΕΛΓΑ η οποία προκαταβολή ξεκίνησε πριν το πρώτο 15ημερο του Αυγούστου για διάφορες περιοχές της χώρας και θα συνεχιστεί μέχρι την 31Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 12 Αυγούστου, καταβλήθηκαν συνολικά προκαταβολές ύψους 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Παγετό Άνοιξη 2021 στους δικαιούχους αγρότες διαφόρων περιοχών της χώρας (περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Λάρισας) που επλήγησαν από τους προαναφερόμενους παγετούς.

Επιπλέον, πρέπει να γίνει σαφές ότι η ροή των πληρωμών θα είναι συνεχής, και με την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών και των πορισμάτων ο ΕΛΓΑ άμεσα θα καταβάλει τις σχετικές προκαταβολές. Μάλιστα με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας, της καταχώρησης των πορισμάτων και της καταβολής η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, έχει ήδη διαθέσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα έκτακτο προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί και υπερωρίες για τους εργαζομένους σε αυτά. […]

Τέλος, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν το σχεδιασμό τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι προκαταβολές όπως προαναφέρθηκε μέχρι τις 31.10.2021 και η συνολική καταβολή των αποζημιώσεων έως τις 31.12.2021. Το ποσό που θα καταβληθεί, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια. Οι προκαταβολές που θα πραγματοποιηθούν θα γίνονται βάσει των εκτιμητικών στοιχείων του ΕΛΓΑ. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ, τονίζει ότι «θα πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια για να αποδοθούν το συντομότερο δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις θεομηνίες αγρότες».

Για να δείτε την απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ πατήστε ΕΔΩ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ