ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ

bty

Ανακοίνωση του συλλόγου των Απανταχού Σκαμνιωτών

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία πάρκου έξι ανεμογεννητριών 33MW στον Όλυμπο, κοντά στο χωριό της Καρυάς, πολύ κοντά στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα δίπλα στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας Κάτω Όλυμπος–Καλλιπεύκη και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) Κάτω Όλυμπος, Όρος Γκονταμάνι και Κοιλάδα Ροδιάς.

Ενημερωθήκαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την περιοχή Τούμπα Ελασσόνας, η οποία απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρο από την προστατευμένη με ευρωπαϊκές συμβάσεις και οδηγίες περιοχή. Είναι υποκριτικό, ανήθικο και διπρόσωπο από την Πολιτεία, από τη μια να διακηρύττει πως νοιάζεται για το φυσικό κάλλος και από την άλλη να θεωρεί πως η απόσταση του ενάμισι χιλιομέτρου συνιστά διαμόρφωση άλλης χωροθέτησης στην οποία μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις για ανεμογεννήτριες οι οποίες αποδεδειγμένα με μελέτες θέτουν σε απειλή και υποβάθμιση είδη και οικότοπο  και προπαντός τη συνολική συνεκτικότητα του δικτύου Natura.

Είναι ακόμη πιο εξοργιστικό το γεγονός ότι δίνονται εγκρίσεις σε όλη την Ελλάδα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ο Όλυμπος αποτελεί μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με παγκόσμια αναγνώριση. Ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι μόνον εναρμονιζόμενες στις οδηγίες του Δικτύου Natura «για τη διασφάλιση της διατήρησης και της αποκατάστασης σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, του φυσικού οικότοπου, των άγριων ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος» και την ανάδειξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού.

Ανακοινοποιούμε ότι η ζωνοποίηση όλων των περιοχών Natura και η εκπόνηση σχεδίων δράσης για καθεμία από αυτές-έργο για την έλλειψη του οποίου η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2020 από το Ευρωδικαστήριο-βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια σε εξέλιξη και παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση. Αντιθέτως μεγάλη σπουδή παρατηρείται στην παραχώρηση αδειών για τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια.

Δεν είναι ανάπτυξη της περιοχής μας  η απαξίωση του φυσικού μας θησαυρού. Και δεν απειλούνται μόνον τα είδη του οικοσυστήματος. Είναι και η αλλοίωση του τοπίου όπως το έχουμε βιώσει έως σήμερα. Είναι η αλλοίωση του στοιχείου της ταυτότητάς μας ως τοπική κοινωνία. Επιστήμες του τοπίου και του περιβάλλοντος παραδέχονται ότι είναι μια μεγάλη αρνητική συνέπεια αυτή. Δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη μόνον το όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού κέρδους στο όνομα του οποίου, αλόγιστα και με σπουδή, παραχωρούνται άδειες.

Είναι απαράδεκτο μια ζώνη φυσικού κάλλους και πολύτιμου φυσικού πλούτου να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη.

Διατρανώνουμε την πρόθεσή μας να αγωνιστούμε μαζί με τις περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις, ώστε ο Όλυμπος και η περιοχή μας να προστατευθούν με τα αυτονόητα που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες. Συντασσόμαστε με τους φορείς που πιέζουν την Πολιτεία να θεσπίσει σαφείς ρυθμίσεις και σταθερό περιβαλλοντικό θεσμικό πλαίσιο που να μην επιδέχεται παρερμηνείες για την εξυπηρέτηση πελατειακών σκοπών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ