ΣΘΕΝΑΡΟ ΟΜΟΦΩΝΟ “ΟΧΙ” ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ

Ομόφωνα “όχι” είπε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου σε εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε δημοτική έκταση που εξυπηρετεί σήμερα τις ανάγκες κτηνοτρόφων του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία «ΑΒΟ WIND HELLAS A.E.» υπέβαλε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου την από 26-07-2021 αίτηση με θέμα «Αίτημα για εξέταση συγκροτήματος τριών ΦΒ πάρκων με ονομασία «Άνω Κάτω Πλαγιά 1, 2 &3» συνολικής ισχύος 41,383 MW, της ΔΕ Τυρνάβου & Αμπελώνα, του Δ. Τυρνάβου, της ΠΕ Λάρισας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας», στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η εταιρεία μας ABO Wind Hellas ΑΕ, στις 29.12.2020 υπέβαλε φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, για συγκρότημα τριών ΦΒ πάρκων με ονομασία «Άνω Κάτω Πλαγιά 1,2,3» συνολικής ισχύος 41,383MW της Δ.Ε Τυρνάβου & Αμπελώνα, του Δ. Τυρνάβου, της Π.Ε Λάρισας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με το υπ’ αριθμό 57932/24.3.2021 η Δ/νση Περιβάλλοντας και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας διαβίβασε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα ζητά από τις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες να καταχωρήσουν στο ΗΠΜ τις σχετικές γνωμοδοτήσεις τους. Επειδή μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει γνωμοδότηση στο ΗΠΜ από το Δήμο Τυρνάβου, παρακαλούμε πολύ όπως προγραμματισθεί-εάν είναι δυνατόν-σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου σας, να εξετασθεί ο εν λόγω ΦΒ Σταθμός».

Οπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε η αίτηση της εν λόγω εταιρείας “κατά τη διαδικασία ελέγχου των επιτρεπόμενων χρήσεων γης από το Τμήμα Πολεοδομίας-Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας (αριθ. πρωτ. 328/08-07-2021 έγγραφο), διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω αιτούμενη δραστηριότητα – κατασκευή και λειτουργία βρίσκεται εξολοκλήρου σε ιδιοκτησία του Δήμου και συγκεκριμένα εντός του ΚΑΕΚ 311521310004. Η συγκεκριμένη εταιρεία ζητά συνολική έκτασης 748.229,10 m2, η οποία αποτελεί τμήματα-εκτάσεις μη αυτοτελείς του ΚΑΕΚ 311521310004, το οποίο έχει συνολική έκταση 1.555.735,90 m2 (48,09% της ολικής έκτασης).

Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Κόκουρας μεταξύ άλλων τόνισε:

“Έχουμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν ως Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των φωτοβολταϊκων πάρκων. Εκεί που πρόκειται να γίνει ο συγκεκριμένος φωτοβολταϊκός σταθμός, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Δεσμεύει μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία πραγματικά επηρεάζει τους ήδη υπάρχοντες κτηνοτρόφους. Είμαστε μεν δεκτικοί στην πράσινη ενέργεια και την θέλουμε, όμως δεν πρόκειται να δεχθούμε εγκαταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν άλλους επαγγελματίες που βρίσκονται ήδη στο χώρο. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με το γεγονός που καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν θα εκμισθώσουμε το συγκεκριμένο χώρο, διότι η έκταση είναι δημοτική. Να προσθέσω, ότι και το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε ήταν αρνητικό στη συγκεκριμένη επένδυση. Άρα είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συγκεκριμένη επένδυση, γιατί επηρεάζει δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν στη περιοχή μας στον Τύρναβο στο συγκεκριμένο μέρος”.

Από την πλευρά του  ο κ. Αμάρι-Σάμερ Αθανάσιος, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε», ανέφερε:

«Κι εμείς είμαστε αντίθετοι, έχουμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν επί των θεμάτων που έχουν σχέση με τα φωτοβολταϊκά. Νομίζω κύριε Δήμαρχε είναι ώρα να υλοποιηθεί η απόφαση που πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή να συσταθεί μια επιτροπή που να επεξεργάζεται τέτοια ζητήματα. Βλέπουμε ότι θα είναι όλο και πιο συχνά τέτοια θέματα που θα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μία σύνδεση, συνέχεια με το γραφείο της Περιφέρειας ώστε να μπορούν τα θέματα αυτά να έρχονται σε άμεση σχέση με τα δικά μας και τα δικά τους, διότι βλέπουμε ότι πρώτα πάνε εκεί. Είμαστε αρνητικοί».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Τσιόπας Χρήστος Δ.Σ. της παράταξης «Συν Πολιτεία», ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ναι, το ‘χουμε πει και άλλη φορά ότι καμία επέμβαση δεν μπορεί να γίνει και ανατροπή της τοπικής οικονομίας ή της παραγωγικής διαδικασίας που συμβαίνει στον τόπο, επίσης καμία παρέμβαση και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Στη λογική αυτή είχαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και όταν συζητήθηκε η πρόταση μιας άλλης εταιρείας για να γίνει εγκατάσταση σε μια περιοχή του Δαμασίου. Θυμάστε ότι είχαμε πάρει μια απόφαση σε ένα δικό μας κείμενο που είχαμε κατεβάσει, και είχαν συμφωνήσει όλοι, εκτός από τον κ. Χατζηκράχτη, ο οποίος διαφώνησε σε λεπτομέρειες, και είχαμε προσθέσει και κάποιες προτάσεις που ακούστηκαν κατά την διαδικασία της συζήτησης. Όπως για παράδειγμα να γίνουν προσπάθειες για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με συμμετοχή ΔΕΥΑΤ, ΤΟΕΒ και Συνεταιρισμών. Να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα προωθήσει τις θέσεις μας και θα αντιμετωπίζει τέτοιες προτάσεις εν τη γενέσει της και μια σειρά άλλες προτάσεις. Είναι θετικό βέβαια ότι σύσσωμη απ’ ότι φαίνεται η Τοπική Κοινότητα και οι άνθρωποι του τόπου εδώ αντιδρούν σε τέτοιου μεγέθους εγκαταστάσεις και νομίζω ότι απλά θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε το κείμενο που μιλούσε για παράδοση δημόσιας και δημοτικής γης σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Δεν πρέπει να συμβαίνει, δεν συμφωνούμε μ ’ αυτό και ζητάμε περαιτέρω εγρήγορση του Δήμου και ειδικά του Δημάρχου να αναλάβει πρωτοβουλία στο να αντιμετωπίζει εν τη γενέσει της τέτοια προβλήματα».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Χατζηκράχτης Αστέριος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου», ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Το θέμα των φωτοβολταικών αν και το είχαμε συζητήσει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, από τότε προμήνυε την ιστορία που λέγεται «Πλάγια Τυρνάβου». Δηλαδή από τότε ήταν γνωστές οι πληροφορίες ότι θα γίνουν αιτήσεις που θα ήθελαν τους χώρους αυτούς για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Τώρα ποια είναι η ουσία, εδώ βλέπουμε το θράσος, όχι της εταιρείας, από τις κυβερνήσεις προηγούμενες και τωρινές, οι οποίες έδωσαν το οκ να γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες, δηλαδή να έχουν τα Δημοτικά Συμβούλια, όπως και η Περιφέρεια γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Θα αντιδράσει η Δημοτική Αρχή η δική μας σήμερα, αντέδρασε η Περιφέρεια χθες, αντιδρούν οι φορείς, για μας αυτό είναι κοροϊδία, διότι από πίσω οι κυβερνώντες, σημερινοί και παλαιότεροι, δίνουν στις εταιρείες αυτές το δικαίωμα να μιλούν για στρατηγικές επενδύσεις και τις αποφάσεις τις παίρνουν τα Υπουργεία. Δηλαδή η δική μας σημερινή απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, της Περιφέρειας το ίδιο. Τις χαρακτηρίζουν σαν στρατηγικές επενδύσεις, πανελλαδικά και αποφασίζουν αυτοί. Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση τα λέμε στα ίσια και όπως είπε ο κ. Τσιόπας προηγουμένως δεν ήταν θέμα διαφωνίας Χατζηκράχτη, η Λαϊκή Συσπείρωση το ‘χει τονίσει χιλιάδες φορές, είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, είναι ενάντια σε οποιονδήποτε ιδιώτη θέλει να παρέμβει στην ενέργεια της χώρα μας. Αυτή είναι η διαφορά η δικιά μας απ’ τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα δηλαδή εμείς, όπως είχαμε πει και παλαιότερα θα είμαστε μπροστά αν τολμήσουν να έρθουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Και η Δημοτική Αρχή πρέπει σιγά – σιγά να δρομολογήσει κι αυτή τις θέσεις της όταν θα ‘ρθει αυτή η ώρα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κ. Δήμαρχος ανέφερε τα εξής : «Καλώ τους επικεφαλείς να συμφωνήσουμε, στην απόφαση να αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται να εκμισθώσουμε την συγκεκριμένη έκταση για την λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού. Διότι η συγκεκριμένη εταιρεία ζητάει μόνο γνωμοδότηση για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, αλλά επειδή η έκταση αυτή ανήκει στον Δήμο Τυρνάβου στην απόφαση που θα πάρουμε σήμερα να γραφτεί ότι δεν προτίθεται ο Δήμος Τυρνάβου να
εκμισθώσει τη συγκεκριμένη έκταση για την λειτουργία του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού. Για την συγκεκριμένη έκταση ο Δήμος μας είναι ιδιοκτήτης, αυτά που λέει ο κύριος Χατζηκράχτης μπορεί να γίνουν σε έκταση που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά εδώ αυτό πρόκειται να γίνει σε έκταση που ανήκει στον Δήμο. Θα πρότεινα να γραφτεί στην απόφαση ότι δεν πρόκειται να εκμισθώσουμε την συγκεκριμένη έκταση για το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό».

κ. Χατζηκράχτης Αστέριος : «κ. Πρόεδρε η δική μας θέση είναι αυτή που ειπώθηκε και πριν, η Λαϊκή Συσπείρωση είναι κατά των επενδύσεων αυτών και είναι κατά οποιασδήποτε παρέμβασης ιδιώτη στην ενέργεια της χώρας μας. Μ’ αυτό που λέει ο κ. Δήμαρχος είναι σαν να λέμε ότι μόνο το θέμα το δικό μας μας αφορά και από κει και πέρα δεν μας ενδιαφέρει. Διαφωνούμε με τη θέση του κυρίου Δημάρχου. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι ενάντια εννοείται των εκμισθώσεων και τα λοιπά, αλλά είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση υπάρχει στους χώρους της ενέργειας, είτε φωτοβολταϊκά, είτε ανεμογεννήτριες, είτε οτιδήποτε άλλο».

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

  • Δεν εγκρίνει το από 26-07-2021 (αριθ. πρωτ. 14249/27-07-2021 Δήμου Τυρνάβου) αίτημα της εταιρείας «ΑΒΟ WIND HELLAS A.E.» με θέμα «Αίτημα για εξέταση συγκροτήματος τριών ΦΒ πάρκων με ονομασία «Άνω Κάτω Πλαγιά 1, 2 &3» συνολικής ισχύος 41,383 MW, της ΔΕ Τυρνάβου & Αμπελώνα, του Δ. Τυρνάβου, της ΠΕ Λάρισας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας» και παρέχει αρνητική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Συγκρότημα Φωτοβολταϊκών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 41,383MWστη θέση «Άνω & Κάτω Πλαγιά» και των συνοδών τους έργων» στην Δ.Ε. Τυρνάβου του Δ. Τυρνάβου, Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Δεν εγκρίνει την εκμίσθωση συνολικής έκτασης 748.229,10 m2, η οποία αποτελεί τμήμα-εκτάσεις του ΚΑΕΚ 311521310004 (συνολικής έκτασης 1.555.735,90 m2) και βρίσκεται στην περιοχή του Τυρνάβου, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στην ανωτέρω εταιρεία, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο ιστορικό της παρούσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ