ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑΤΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΕ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ – ΔΕΝΔΡΑ

Ο σεισμός της 3/3/2021, άφησε μεγάλες πληγές και στα χωριά Πλατανούλια και Δένδρα του Δήμου Τυρνάβου, που εξακολουθούν να βασανίζουν τους κατοίκους τους, 6 μήνες μετά τον σεισμό. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους που έγιναν, 6 σπίτια στα  Πλατανούλια και 1 στα Δένδρα χαρακτηρίσθηκαν κόκκινα, όπως και 3 αποθήκες. Άλλα 45 σπίτια έχουν χαρακτηρισθεί κίτρινα, τα περισσότερα από τα οποία είναι δομημένα με ευτελή υλικά (πλινθόκτιστα), για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για αρκετά απ’ αυτά αν είναι κίτρινα, αφού δεν μπορούν ουσιαστικά να κατοικηθούν και θα έπρεπε να χαρακτηρισθούν κόκκινα. Οι πληγέντες ανησυχούν για το πως θα επισκευαστούν και με τι είδους υλικά, τα πλινθόκτιστα κίτρινα σπίτια, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία αντισεισμική αντοχή τους.

Μέχρι τώρα δεν έχει κατεδαφιστεί κανένα σπίτι και καμία αποθήκη απ’ αυτά που χαρακτηρίσθηκαν κόκκινα, ούτε έχουν απομακρυνθεί τα μπάζα.

Σε πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών με ζημιές, δεν έχει δοθεί ακόμα το υποτιθέμενο άμεσο έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ, και σε κανέναν δεν έχει δοθεί το επίδομα για επιδιορθώσεις σπιτιών και για τις ζημιές στην οικοσκευή. Ορισμένοι ιδιοκτήτες που το σπίτι τους που έπαθε ζημιά δεν αποτελεί Α’ κατοικία, έχουν αποκλειστεί εντελώς από κάθε επίδομα και αποζημίωση.

Σοβαρές ζημιές έχουν τα σχολεία των Πλατανουλίων και Δένδρων, που τα καθιστούν ακατάλληλα. Η μεταστέγαση των μαθητών στο σχολείο του Νατοϊκού στρατηγείου στον Τύρναβο, δεν μπορεί να είναι παρά μια προσωρινή λύση.

Επείγει η ανέγερση των νέων σχολείων σε Πλατανούλια και Δένδρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέρα από τις πληγές που άφησε ο σεισμός, οι αγρότες των Πλατανουλίων, Δένδρων, Αγίας. Σοφίας, υπέστησαν και φέτος πολύ μεγάλες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες τους (ιδιαίτερα στα βιομηχανικά αχλάδια) από τον παγετό και τον καύσωνα, με αποτέλεσμα άλλοι να έχουν πολύ μειωμένο εισόδημα και άλλοι καθόλου, ενώ αρκετοί έχουν πάθει ζημιά και στο δενδροκομικό κεφάλαιο, που σημαίνει ότι δεν θα πάρουν παραγωγή και για επόμενες χρονιές.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει, τι σκοπεύει να κάνει:

1) Για να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση;

2)  Για να δοθεί άμεσα αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους για το 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες; Το ίδιο και για τις ζημιές που έχουν υποστεί γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες;

3) Για να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις των κόκκινων σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση;

4) Για να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας;  Για την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος;

5) Για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των νέων σχολείων στα Πλατανούλια και στα Δένδρα;

6) Για να αποζημιωθούν σύντομα όσοι αγρότες έπαθαν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή και στο δενδροκομικό κεφάλαιο στο 100% και για να πάρουν άμεσα προκαταβολές αυτών των αποζημιώσεων;

8/9/2021

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Γκαραλιάκος Ζήσης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ