ΠΑΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ Α’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δρώμενο για τον Μ. Θεοδωράκη στις 17 Σεπτεμβρίου

«Μετατρέπουμε την αγανάκτηση μας σε οργάνωση και διεκδίκηση» έστειλαν το μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης Λαρισαίοι καλλιτέχνες που μετείχαν σε κινητοποίηση μπρος στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Τιμώντας τη μνήμη του Μ. Θεοδωράκη τα μέλη του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ανάρτησαν πανό, σημειώνοντας παράλληλα πως παλεύουν για την επιβίωσή τους ενόψει του χειμώνα «που όπως όλα δείχνουν θα χαρακτηριστεί από την υπολειτουργία των χώρων εργασίας και τις μεγάλες πιέσεις για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι αμοιβές τους».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των δράσεών τους τα μέλη του παραρτήματος διοργανώνουν την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, μπροστά στο Α’ Αρχαίο Θέατρο μουσικό δρώμενο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα αγώνα.

Τα σωματεία διεκδικούν:

Συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από το Ιούνιο και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το Φόρο Επιτηδεύματος και τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Αναστολή πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Να υπολογισθούν τα ένσημα από το επίδομα, μέσω Μητρώου, με βεβαίωση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για κάθε εργαζόμενο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη όλων, αλλά και η επιδότηση ανεργίας και η παροχή του εποχικού βοηθήματος.

Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των Δημόσιων Πολιτιστικών δομών (Δημοτικά Σύνολα, Κρατικές Ορχήστρες).

Ενίσχυση και όχι συρρίκνωση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Να ανοίξουν άμεσα με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όλοι οι χώροι και οι δομές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Εργαστήρια Δήμων, Σπουδαστήρια Τέχνης).

Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, κέντρα ενημέρωσης και εμβολιασμού σε μεγάλους χώρους Πολιτισμού, ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Η ανάγκη για διεύρυνση των εμβολιασμών να μη γίνει αφορμή για κατάργηση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ε.Π.