ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου σήμερα στη Βουλή

 «Τα καθήκοντά μου στην προεδρία της Επιτροπής μας δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι κι εγώ εκεί (στο Δαμάσι), σε αυτή την σημαντική πραγματικά στιγμή. Γιατί η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου, τόσο σύντομα, στέλνει κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η ζωή θα συνεχιστεί στα σεισμόπληκτα χωριά. Και η ζωή είναι, πρωτίστως, τα παιδιά που θα μπορούν να μείνουν στον τόπο τους». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ευχόμενος καλή χρόνια στα παιδιά και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, πριν την έναρξη της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έκανε εκτενή αναφορά στην αξία της δια ζώσης διδασκαλίας και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, ενώ απηύθηνε έκκληση έστω «και στο πέντε», να υπάρξει τροποποίηση της υπουργικής Απόφασης και θετική λύση στο ζήτημα των ολιγομελών λυκειακών τάξεων που αποφασίστηκε να κλείσουν.

Προσοχή για να μην ξανακλείσουν τα σχολεία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «διερμηνεύοντας», όπως είπε «τα αισθήματα όλων» ευχήθηκε «καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καθώς σήμερα ανοίγουν τα σχολεία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Αναμφίβολα το ξεκίνημα κάθε καινούργιας σχολικής χρονιάς ενέχει από μόνο του το στοιχείο της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Σε αυτήν την μοναδική περιπέτεια της γνώσης και της κοινωνικοποίησης, που μόνον οι σχολικές αίθουσες και αυλές μπορούν να προσφέρουν, τα παιδιά αποκομίζουν εμπειρίες που διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους. Είναι τα χρόνια που σημαδεύουν ανεξίτηλα τον κάθε άνθρωπο και τον προετοιμάζουν να εισέλθει ως ενήλικος στο στίβο της δημιουργίας.

Δυστυχώς, η περυσινή σχολική χρονιά ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς η πανδημία στέρησε για μεγάλα διαστήματα τη δια ζώσης διδασκαλία. Βεβαίως, μέσω της τεχνολογίας, με τη βοήθεια των δασκάλων και καθηγητών, το σχολικό πρόγραμμα προχώρησε και ολοκληρώθηκε.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, η άμεση επαφή δεν συγκρίνεται με την εξ αποστάσεως μάθηση. Όχι μόνον για την αμεσότητα της επαφής με τον διδάσκαλο αλλά και την βίωση της σχολικής ατμόσφαιρας, η οποία κι αυτή είναι μάθηση για τον άνθρωπο.

Εφέτος, αν και είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ότι πριν ένα χρόνο, λόγω του προγράμματος εμβολιασμών, οι κίνδυνοι παρ’ όλα αυτά δεν έχουν παρέλθει. Για τον λόγο αυτό απαιτείται να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σύνεση, σύμφωνα και με τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να βγούμε από αυτό το επώδυνο τούνελ, που όλους ανεξαιρέτως μας έχει ταλαιπωρήσει. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσει κανένα σχολείο λόγω της πανδημίας».

Να μην μπει “λουκέτο” στα ολιγομελή τμήματα 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχολεία στις σεισμόπληκτες περιοχές, εκφράζοντας την ικανοποίησή του «γιατί το κουδούνι θα χτυπήσει και στα σχολεία που επλήγησαν από τον σεισμό του Μαρτίου στην πατρίδα μου. Μάλιστα, στον αγιασμό στο νέο σχολείο στο Δαμάσι, τα εγκαίνια έκανε πριν λίγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδειξε από την πρώτη στιγμή προσωπικό ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε για την ανέγερση νέου σύγχρονου διδακτηρίου.

Τα καθήκοντά μου στην προεδρία της Επιτροπής μας δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι κι εγώ εκεί, σε αυτή την σημαντική πραγματικά στιγμή. Γιατί η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου τόσο σύντομα στέλνει κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η ζωή θα συνεχίσει στα σεισμόπληκτα χωριά. Και η ζωή είναι πρωτίστως τα παιδιά που θα μπορούν να μείνουν στον τόπο τους.

Γι’ αυτό ακριβώς και θέλω να ελπίζω ότι έστω “και στο πέντε”, αύριο, στη σύσκεψη που ενημερώθηκα ότι θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας, θα υπάρξει τροποποίηση της υπουργικής Απόφασης και θετική λύση στο ζήτημα των ολιγομελών λυκειακών τάξεων που αποφασίστηκε να κλείσουν. Πρόκειται για δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες σχολεία. Μόνο στον νομό της Λάρισας φτάνουν τη δεκάδα.

Όπως πέρυσι υπήρξε διόρθωση της Απόφασης, έτσι ελπίζω να γίνει και φέτος, καθώς το λουκέτο στην Τρίτη Λυκείου σε κεφαλοχώρια όπως το Συκούριο, το Μακρυχώρι, η Φαλάνη ή στην ιστορική Οικονόμειο Σχολή της Τσαριτσάνης, δεν θα σημάνει μόνο ταλαιπωρία για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που είτε θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στα σχολεία της πρωτεύουσας του νομού, είτε να μετακομίσουν οικογενειακά, αλλά θα επιβαρύνει εν μέσω covid και τα σχολεία της πρωτεύουσας του νομού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ