ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ στη ΔΕΗ

Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να πληρώσουμε  νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος . Ήδη έχουν έρθει οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί έως και 40%-50% σε πολλές περιπτώσεις.

Στις απανωτές αυξήσεις των τελευταίων χρόνων θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής τον Αύγουστο του 2021 έφτασε στα 121 €/MWh, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ήταν 46 €/MWh, δηλαδή αυξήθηκε κατά 164% μέσα σε ένα μόλις έτος.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη αφού εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε άλλο ένα μέρος στο «δράμα της απελευθέρωσης» της ενέργειας, η οποία πλέον έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν, συνέπεια του γεγονότος ότι είναι εμπόρευμα. Το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός θα έριχνε τις τιμές, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ, επιβάλλει «πράσινους φόρους» στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας έτσι, τεχνητά, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος είναι το φθηνό εγχώριο καύσιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται «αντιοικονομικές» και τις οδηγούν σε κλείσιμο. Η παραγωγή τους και ο ρόλος τους στο σύστημα αναπληρώνονται από σταθμούς που χρησιμοποιούν εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, από τη μια τη μείωση της ενεργειακής αυτονομίας και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ακολούθως την αύξηση της τιμής παραγωγής από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του αερίου.

Τα παραπάνω, παρουσιάζονται από τα επιτελεία της κυβέρνησης ως «εξωτερικοί – συγκυριακοί παράγοντες», ωστόσο η μεγάλη αλήθεια είναι ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά, υπηρετώντας με θέρμη τις αξιώσεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Υπηρέτησαν και υπηρετούν τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και στηρίζουν σήμερα την «πράσινη ανάπτυξη» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός!

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος δεν αποτελεί κάποια «παρενέργεια». Αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να θησαυρίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που για να «επενδύσουν» απαιτούν εγγυημένη κερδοφορία. Σε τελευταία ανάλυση, και αυτή η πλευρά δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας ακόμα τρόπος επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων από το κεφάλαιο. Η ακρίβεια μειώνει το καλάθι των εμπορευμάτων που αγοράζουν οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, η οποία είναι πολύπλευρη.

Η νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην κατάσταση που αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητήριου Ενεργειακής Φτώχειας στην Ευρώπη για το 2018, σύμφωνα με την οποία το 22,7% του πληθυσμού της Ελλάδας αδυνατούσε να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η κατάσταση με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνεται από την πολιτική των παρόχων ρεύματος οι οποίοι κόβουν με την πρώτη ευκαιρία το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα τιμολόγια, ενώ και τα τέλη επανασύνδεσης και οι διακανονισμοί έχουν δυσβάσταχτους όρους καθιστώντας αδύνατο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν σε όρους κυριολεκτικά σφαγής.

Κόβουν το ρεύμα ακόμα και σε οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς προτεραιότητά τους είναι να εισπράξουν χρήμα, μη λογίζοντας την οικονομική κατάσταση ή άλλες ειδικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας καταναλωτής. Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας θα οξυνθεί ακόμα παραπέρα το επόμενο διάστημα. Η αύξηση των τιμών του ρεύματος, αδειάζει το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε μια σειρά βασικών λαϊκών αγαθών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή της, έχουν πάρει την ανηφόρα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, στο Νερό, στις Επικοινωνίες, στις Μεταφορές κ.λπ. Ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος. Τους καλούμε να μην αποδεχτούν να πληρώσουν άλλη μια φορά για τα κέρδη των αφεντικών και των μονοπωλιακών ομίλων. Τώρα, να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους φορείς στη γειτονιά τους, να δυναμώσουμε τη δύναμή μας για να αντεπιτεθούμε.

Απαιτούμε:

  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. 
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις
  • Δωρεάν ρεύμα στους σεισμοπαθείς και σε όσους πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ