ΛΙΘΟΚΕΡΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο λιθόκερος, το γιγάντιο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο (σκαθάρι), που έχει πολύ ισχυρό και επίπονο δάγκωμα και μπορεί να καταβροχθίσει μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια έφτασε και στη Λάρισα. Τον εντόπισε έκπληκτη μια Λαρισαία στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο ποτάμι.

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis – Belostomatidae όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε μέγεθος 12 εκατοστών. Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψαράκια.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται το συγκεκριμένο έντομο στην περιοχή της Λάρισας. Πριν από λίγες ημέρες είχε βρεθεί λιθόκερος στο Βόλο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που… εντοπίζεται στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως λιθόκερος είχε εντοπιστεί και στο κέντρο της Κομοτηνής, τον Ιούνιο του 2020, γεγονός που είχε προκαλέσει εντύπωση αφού διαβιεί σε υδροβιότοπους.

Ο λιθόκερος, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο στην Ευρώπη είxε εμφανιστεί το 2018 έξω από το Δημαρχείο Λαμίας και προκάλεσε… φόβο και έκπληξη στους υπαλλήλους.

Φόβο λόγω του μεγέθους του και έκπληξη γιατί κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο και δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν. Έτσι αποφασίστηκε τότε να ειδοποιηθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Λαμίας.

Eπίσης, το 2019 είχε τσιμπήσει ένα 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα στην Αχαΐα, ενώ το 2020 είχε εμφανιστεί στον Πλαταμώνα.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ