ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΥΡΝΑΒΙΤΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ

Θλίψη στην κοινωνία του Τυρνάβου και στον κόσμο του πολιτισμού σε όλη τη χώρα προκάλεσε σήμερα η είδηση του θανάτου του μεγάλου Τυρναβίτη γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς γεννήθηκε το 1938 στον Τύρναβο. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1957-1962) με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της σχολής. Από το 1965 έως το 2005 δίδαξε στην Έδρα Πλαστικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία για δημόσιους χώρους και έχει κερδίσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Burckhardt το 1974 και το Αργυρό Μετάλλιο ECU στις Βρυξέλλες το 1993.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές παρουσιάσεις του έργου του και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων σε Πανελλήνιες, στις Μπιενάλε του Σάο Πάουλο και των Νέων στο Παρίσι το 1969, της Βουδαπέστης το 1973 και της Αλεξάνδρειας το 1974, καθώς και σε διεθνείς εκθέσεις μεταλλίων.

Η γλυπτική δημιουργία του Γιώργου Καλακαλλά χαρακτηρίζεται από ποικιλία, τόσο θεματική όσο και υφολογική. Χρησιμοποιώντας το μάρμαρο, το χαλκό, τη λαμαρίνα, το ξύλο και την πέτρα έχει φιλοτεχνήσει προτομές, ανδριάντες, μνημεία, αναμνηστικά μετάλλια, αλλά και ελεύθερα γλυπτά, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά διαφόρων κατευθύνσεων, τα οποία προσαρμόζει κάθε φορά στις απαιτήσεις των θεμάτων και των υλικών του.

Έτσι, η παραστατικότητα και η επαφή με την οπτική πραγματικότητα κυριαρχούν στις προτομές και στα έργα που προέρχονται από παραγγελίες, ενώ οι ελεύθερες συνθέσεις του αποδίδονται με αφαιρετική ή εντελώς αφηρημένη διάθεση και συνδυάζουν άλλοτε βιόμορφα και άλλοτε γεωμετρικά ή εξπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά, καταλαμβάνοντας δυναμικά το χώρο.

Εργα του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό και φυσικά στη γενέτειρά τον Τύρναβο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτομές των τραγικών ποιητών που φιλοτέχνησε κοσμούσαν από το 2010 την είσοδο του θεάτρου στο παλιό Λατόμι και κλάπηκαν τον Αύγουστο του 2018, χωρίς μέχρι σήμερα να βρεθούν.

Η κηδεία του θα γίνει στο Γέρακα Αττικής σε χρόνο που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com