ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟΣ: Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ (ΦΩΤΟ)

Πέρασμα του ΥΠΑΑΤ από το «2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι»

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανού ξεκίνησε τις εργασίες του στη Σκεπαστή της Νεάπολης το «2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι», που διοργανώνεται με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και την υποστήριξη του ΣΘΕΒ.

Αρνούμενος να κάνει δηλώσεις και να απαντήσει σε επιμέρους θέματα που «καίνε» τους παραγωγούς ο αρμόδιος υπουργός παρέπεμψε στην ομιλία του, όπου και αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι επικεντρώνοντας στην «ταυτότητα» του προϊόντος, αλλά και τις εξελίξεις που το αφορούν με τη νέα ΚΑΠ.

«Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα του προϊόντος. Το βαμβάκι έχει δώσει ζωή, οικονομική και κοινωνική, σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας, αλλά και ταυτότητα στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία και ένδυση», ανέφερε ο κ. Λιβανός, εκτιμώντας πως «λίγο πριν την πρώτη συγκομιδή η χρονιά προβλέπεται εξαιρετική για τους παραγωγούς».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μελετών για τις βαμβακοκαλλιέργειες, ενώ σε θεματικές ενότητες αναπτύχθηκαν πλήθος ζητημάτων που αφορούν στην ποιότητα και την Ευρωπαϊκή προοπτική του προϊόντος, το μέλλον του βαμβακιού μέσα από μία αειφόρο ανάπτυξη, τους εχθρούς και τις ασθένειες του προϊόντος, τη γεωργία ακριβείας, τη βελτίωση συστημάτων παραγωγής για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις στρατηγικές ανάπτυξης και τους σύγχρονους τρόπους καλλιέργειας αλλά και τη θέση του ελληνικού βαμβακιού στη διεθνή αγορά.

«Κύριος στόχος μας να προσεγγίσουμε θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια με κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, ενώ κατά τις εργασίες του συνεδρίου θεσμικοί φορείς, παραγωγοί, εκκοκκιστές και συνεταιριστές ανέπτυξαν διάλογο με επίκεντρο την καλλιέργεια του βαμβακιού.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ