ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Με τον υφυπουργό Παιδείας συναντήθηκε ο Χρ. Κέλλας

Την ίδρυση τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, συζήτησε ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο. Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά και από τη συνάντησή του με την αν. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Ζαχαρούλα Κυριακοπούλου και τον Δρ. Αλέξανδρο Βόντα, στήριξε την πρόταση, που υπέβαλαν τα μέλη ΔΕΠ, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, προς τον Πρύτανη και το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη σύσταση νέου αυτοτελούς τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, κατά τα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας στον κ. Συρίγο τα ακόλουθα:

• Με τον Νόμο «Γαβρόγλου» (ν. 4589/2019) το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων δεν διατηρήθηκε, παρότι ο Πρύτανης είχε αναγνωρίσει την αξία του και είχε αναφέρει ότι θα συζητήσει το ζήτημα μεταγενέστερα στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο.

• Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων είχε υψηλή βάση εισαγωγής (14.500 μόρια),κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και προοπτική άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού οι φοιτητές απορροφούνταν στην αγορά εργασίας ακόμη και πριν ορκιστούν.

• Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων συνιστούν ειδικότητα με υψηλή ζήτηση και στελεχώνουν κρίσιμες δομές υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπωςαποδείχθηκε και κατά την πανδημία.

Ο Χρήστος Κέλλας, που το 2019, ως εισηγητής της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, καταψήφισε το νομοσχέδιο «Γαβρόγλου», τόνισε στον Υφυπουργό Παιδείας την ανάγκη ίδρυσης τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, υπογραμμίζοντας τα εξής:

• Ο κλάδος των Βιοϊατρικών Επιστημών είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Βιοϊατρικών Επιστημών, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπείται μέσω της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει για τους αποφοίτους των Βιοϊατρικών Επιστημώνως προϋπόθεση την κατοχή πτυχίου, ενώ έχει αναγνωρίσει ως αναπόσπαστο τμήματων βιοϊατρικών σπουδών την ύπαρξη μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων.

• Το νέο τμήμα θα παρέχει γνώσεις που αναφέρονται στην εργαστηριακή τεχνολογία και αφορούν όλο το εύρος της Ιατρικής. Ως εκ τούτου, διαφοροποιείται πλήρως από τα υπάρχοντα Τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική.

• Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, που έχει τοποθετηθεί στο Γενικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαθέτει υψηλού επιπέδου κατάρτιση και θα στελεχώσει με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα το νέο τμήμα.

• Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και υποδομές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων δύνανται να υποστηρίξουν πλήρως τη λειτουργία του νέου τμήματος.

• Ο Νομός Λάρισας είναι ο 2ος μεγαλύτερος νομός της χώρας και η Λάρισα είναι η 4ημεγαλύτερη πόλη που αποτελεί το κέντρο της ελληνικής επικράτειας. Στη Λάρισα εδρεύουν το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο. Η δημιουργία τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών είναι όχι απλά απαραίτητη αλλά συνιστά ζήτημα δικαιοσύνης. Ο Υφυπουργός άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες υλοποίησης της πρότασης, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες ακαδημαϊκές αρχές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ