Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων κατέθεσαν οι σύμβουλοι της παράταξης Πετ. Κρίκης, Ιωαν. Παναγιώτου και Γ. Παπαδούλης

Διανύουμε περίπου ενάμιση χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας «Covid-19» και η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες απολύσεις, μετά από εκείνες των εργαζομένων στην κοινωφελή. Αυτή τη φορά σειρά έχουν οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν λόγω των αυξημένων αναγκών από την πανδημία και ενώ η υποστελέχωση των δομών του Δήμου Λαρισαίων χτυπάει κόκκινο.

Είναι τραγικό ενώ η πανδημία είναι εδώ και οι κλινικές ΜΕΘ γεμίζουν, η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι, να σχεδιάζουν να πετάξουν στο δρόμο εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid. Είναι πρόκληση όταν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου ανοίγουν με ελλειμματικό διδακτικό και προσωπικό καθαριότητας, όταν χιλιάδες είναι τα κενά στις κοινωνικές δομές που καλύπτουν την διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τις ελλείψεις προσωπικού σε μια σειρά κρίσιμες υπηρεσίες των δήμων και την ανάγκη για προσλήψεις. Οι ανάγκες αυτές καλύφτηκαν με προσλήψεις συμβασιούχων, η συμβολή των οποίων, σε υπηρεσίες όπως στην καθαριότητα, της καθαριότητας των σχολείων, του πρασίνου κλπ. αποτέλεσε ένα ισχυρό όπλο κατά της διάδοσης του ιού και της κάλυψης των πάγιων αναγκών των υπηρεσιών.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ανάγκες αυτές δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Είναι ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων που έχουν δημιουργηθεί από την υποστελέχωση λόγο των συνταξιοδοτήσεων και το πάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους από το 2009.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, η υποστελέχωση και η απαξίωση και το πέρασμα μιας σειράς υπηρεσιών με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού σε ιδιώτες. Αυτό δείχνει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί (Καλλικράτης, Κλεισθένης) όπου δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν κομμάτι υπηρεσιών ή και ολόκληρες τις δομές, δίνοντας τες δώρο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως έχει κάνει και η διοίκηση Καλογιάννη με την ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο στο δήμο Λαρισαίων.

Όπως είναι γνωστό τέλος Σεπτεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις αυτές και το υψηλό επίπεδο καθαριότητας και υγιεινής, που επιτεύχθηκε με την φιλότιμη προσπάθεια των συμβασιούχων του δήμου μας κινδυνεύει να ακυρωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Ερωτάτε η δημοτική αρχή Λαρισαίων:

  1. Πόσοι εργαζόμενοι και σε ποιες υπηρεσίες βρίσκονται υπό το καθεστώς της απόλυσης στο τέλος του μήνα;
  2. Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε να πιέσει την κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα σε μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;
  3. Πως σκέφτεται να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες του δήμου από τις απώλειες ειδικά αυτών των εργαζόμενων που έχουν αποκτήσει και «εμπειρία πανδημίας»;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ