«Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ» ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΥΡΝΑΒΙΤΗ ΓΛΥΠΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΚΑΛΛΑ

Η ανακοίνωση της παράταξης

Ο Γιώργος Καλακαλλάς, γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938, όπου έλαβε και τις πρώτες εγκύκλιες σπουδές του και πολύ μικρός έδειξε το ταλέντο και την ροπή του προς τις καλές τέχνες ακολουθώντας μια θαυμαστή και εντυπωσιακή πορεία. Το 1958 φοιτά με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) μέχρι το τέλος των σπουδών του. Ήταν καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ επί 41 χρόνια (Τακτικός καθηγητής από το 1997) διδάσκοντας Πλαστική, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις του σε εκατοντάδες νέους φοιτητές και καλλιτέχνες.

Πολυβραβευμένος και με μακρόχρονη καλλιτεχνική παρουσία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Είχε οργανώσει περισσότερες των είκοσι ατομικών εκθέσεων και συμμετείχε σε περισσότερες των πενήντα ομαδικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκθέτοντας έργα του σε μουσεία, γκαλερί, αίθουσες τέχνης και δημόσιους χώρους ανά την Ελλάδα.

Σήμερα, πολλά έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, ενώ πολλές δημιουργίες του, μνημεία, προτομές και ανδριάντες, κοσμούν δημόσιους χώρους και πλατείες στην χώρα μας.

Δραστήριος και ανήσυχος στον εικαστικό χώρο, έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια ανά την υφήλιο και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες, ενώ έχει εκδώσει δύο βιβλία.

Για την πολύχρονη και σπουδαία προσφορά του στην τέχνη, έχει τιμηθεί με δέκα πρώτα βραβεία και πλήθος διακρίσεων, επαίνων και χρυσών μεταλλίων.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς, αγαπούσε την γενέθλια πόλη του, προσφέροντας δωρεάν πολλά έργα του στον Δήμο.

Το 1982 ο καλλιτέχνης επεξεργάσθηκε το έμβλημα – μετάλλιο της πόλης του Τυρνάβου, στο οποίο συνθέτει και απεικονίζει με καλλιτεχνική μορφή το στάχυ, το σταφύλι και το αλέτρι, που αποτελούν τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Η πρόταση του καλλιτέχνη γίνεται αμέσως αποδεκτή ομόφωνα από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου. Μεταγενέστερα το 2011 με σχετική ομόφωνη απόφασή του, υιοθετεί το ανωτέρω έμβλημα ως ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα του Δήμου Τυρνάβου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).

Στον Τύρναβο, ο καλλιτέχνης γίνεται γνωστός με πολλά έργα του, όπως με την ορειχάλκινη προτομή του Σταύρου Καράσσου, δωρητή και ευεργέτη του Τυρνάβου, η οποία τοποθετήθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου, αλλά και άλλη μαρμάρινη προτομή στο κοιμητήριο της πόλης.

Ένα ορειχάλκινο γλυπτό του, που απεικονίζει τη μορφή ενός νέου, τοποθετείται αρχικά στο χώρο του Αναψυκτηρίου στην ΤΟΥΜΠΑ. Στο πάρκο απέναντι του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου βρίσκεται η προτομή που φιλοτέχνησε, του σπουδαίου επίσης Τυρναβίτη ζωγράφου Δανιήλ Δανιήλ.

Στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, Πλατεία Νικ. Εμμανουήλ, τοποθετούνται δύο γλυπτά έργα του, που απεικονίζουν την Τυρναβίτισα των αγώνων, της δουλειάς και της προσφοράς και την μορφή τριών κεφαλών αλόγων που συμβολίζουν την ευγονία του ευλογημένου τόπου μας.

Τελευταία, δώρισε στον Δήμο Τυρνάβου μια σειρά σπουδαίων έργων του, που βρίσκονται τοποθετημένα στο Φουαγιέ του Δημαρχείου.

Με την ολοκλήρωση του υπαίθριου θεάτρου «ΛΑΤΟΜΙ» τοποθετήθηκαν στην είσοδό του οι προτομές των τριών τραγικών αρχαίων ποιητών μας : Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αισχύλου, που δυστυχώς όμως κλάπηκαν από αγνώστους βέβηλους. Ο καλλιτέχνης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, δώρισε τα καλούπια στον Δήμο, προκειμένου να αποκτήσει ξανά τα τρία αυτά έργα του, ενδεχομένως και σε καλύτερα φυλασσόμενους χώρους.

Υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις του καλλιτέχνη με τον Δήμο για τη δημιουργία μιας διαρκούς και μόνιμης γκαλερί, όπου θα τοποθετούνταν τόσο γλυπτά έργα του καλλιτέχνη όσο και πίνακες ζωγραφικής της συζύγου του, που θα δώριζαν στον Δήμο Τυρνάβου.

Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία έχει ο καλλιτέχνης στην υπαίθρια κοιμητηριακή γλυπτική. Στον ιδιαίτερο χώρο των κοιμητηρίων, υπάρχουν πολλά έργα του σε ολόκληρη την χώρα και ιδιαίτερα στον Τύρναβο, στο κοιμητήριο του οποίου έχει φιλοτεχνήσει περισσότερα από 30 προτομές, εξώγλυπτες παραστάσεις και ανδριάντα.

Ακούραστος, ανεξάντλητος, ευσυνείδητος και ανήσυχο πνεύμα σε όλη του τη ζωή. Η αντανάκλαση της πραγματικότητας και το ευαίσθητο του χαρακτήρα του αποτυπώνονται στα έργα του. Υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας αληθινός δημιουργός, που μετέδωσε στα γλυπτά του την πνοή της ψυχής του.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς, τίμησε σε υπέρτατο βαθμό την πόλη που γεννήθηκε και θα μας μιλά πάντα, με τα γεμάτα ευαισθησία έργα του. Θα μείνει στο πάνθεον των ευεργετών και των δωρητών της πόλης του Τυρνάβου.

Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ