ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας του Τυρνάβου με δεδομένο ότι η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγείται προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου που θα συνεδριάσει την Τρίτη, την ανάθεση την ανάθεση της σύμβασης «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ» στην «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ: ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Α.Ε.-ΑΛΚ.ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.» και την ανάδειξή της ως οριστικού αναδόχου, με αριθμό προσφοράς 212977, με ποσοστό μέσης τεκμαρτής έκπτωσης 43,48% και τελικό ποσό δημόσιας σύμβασης με ΦΠΑ: 622.418,326 (501.950,266 + Φ.Π.Α. 24% 120.468,066).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 325.000 € από το Πράσινο Ταμείο στο οποίο είχε καταθέσει πρόταση η σημερινή δημοτική αρχή παρά την αντίθετη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τα υπόλοιπα σχεδόν 300.000 € θα πρέπει να τα εξασφαλίσει από ίδιους πόρους ο δήμος Τυρνάβου.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Η παρούσα μελετη του εργου «Αναμορφώση Κεντρικης Πλατειας Τυρναβου» συντασσεται στο πλαισιο της επιδιώκομενης συντηρησης και αποκαταστασης της κεντρικης πλατειας του Δημου Τυρναβου και αφορα στην αμεση επεμβαση και αποκατασταση τών ζημιών που εχουν προκυψει απο την φθορα του χρονου και τη εντατική χρηση. Σκοπος του εργου είναι:
• η αποκατασταση της ασφαλειας της χρησης του χώρου,
• η αποφυγη ατυχηματών,
• η βελτιώση της προσβασιμοτητας στη χρηση ΑΜΕΑ
• η περιβαλλοντικη αναβαθμιση της περιοχης

Οι χώροι κατα τη συντηρηση τους προσεγγιζονται με ιδιαιτερη προσοχη και προτεραιοτητα ωστε να αποδίδονται εκεί όπου προορίζονται, στο κοινωνικό σύνολο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Τα υλικα που προτείνονται για το σύνολο των διαμορφώσεων, είτε αυτες αφορούν στα πεζοδρομία και τους δρομους είτε αφορουν στις πιο ελευθερες διαμορφωσεις, συμπεριλαμβανομενων των δομικων υλικων, τη βλαστηση και τον εξοπλισμο του ίδιου του χωρου, αυτα διαδραματίζουν εναν σημαντικο ρολο στην τροποποίηση των ορων μικροκλίματος και θερμικής ανεσης, αναλογα και με τον προσανατολισμο του εξεταζομενου χωρου, και χρησιμευουν για τη συλλογη, την αποθηκευση, την αντανακλαση και τη διαχυση της θερμοτητας.

Το γεγονος αυτο, κανει επιτακτικη την αναγκη για βελτιστοποίηση των θερμικων χαρακτηριστικων των υλικων, επικεντρωνοντας τη μελετη στη θερινή περίοδο λογω της αυξημενης εντασης της ηλιακης ακτινοβολίας και των εξωτερικων θερμοκρασιων.

Η επιλογη των επιδαπεδιων υλικων είναι πολυ σημαντικη, καθως προσδιορίζονται σε μεγαλο βαθμο οι συνθηκες βατοτητας, θερμικης και οπτικης ανεσης.

Αντιολισθηρες επιφανειες βελτιωνουν σημαντικα τις συνθηκες ασφαλης χρησης. Ανοιχτοχρωμες επιφανειες απορροφουν μικρο ποσοστο της προσπίπτουσας ηλιακης ακτινοβολίας, καθως αντανακλουν το μεγαλύτερο μερος, και επομενως οι θερμοκρασίες που αναπτυσσονται είναι μικροτερες, συμβαλλοντας στη μείωση της υπερθερμανσης του γυρω χωρου και των κτιρίων, σημαντικος παραγοντας κατα την θερινη περίοδο. Δροσερα’ υλικα θεωρουνται αυτα με ελαφρια χρωματα και υψηλη θερμικη ικανοτητα και συνίσταται για την εξεταζομενη περιοχη. Η χρηση πολυ ανοιχτων χρωματων αποφευγεται, καθως η μεγαλη ανακλαστικοτητα των υλικων δυναται να δημιουργησει σοβαρα προβληματα θαμβωσης για τους χρηστες κατα τη δώρκεια της ημερας και διεποχιακα.

Τα σκληρα υλικα οπως π.χ. το μαρμαρο θα αντικατασταθουν με τα φιλικοτερα προς το περιβαλλον.

Το μεγαλυτερο ποσοστο των δαπεδοστρωσεων θα γίνει απο εγχρωμους τσιμεντοκυβολιθους βατους απο οχηματα, διαστασεων 10x20x6εκ. με προσθηκη τεχνολογίας ψυχρων υλικων (cool materials) στη συσταση τους. Τα υλικα αυτης της κατηγορίας θα συνοδευονται επίσης απο πιστοποιητικα συμμορφωσης συμφωνα με το Ευρωπαικο Προτυπο ΕΝ 1338.

Αναλυτικοτερα, ολες οι επιστρωσεις των πεζοδρομίων προτείνονται με κυβολιθους οι οποίοι τοποθετουνται με εγκιβωτισμο πανω σε αμμο θαλασσης ωστε να απορρεουν τα ομβρια υδατα προς τον υδροφορο ορίζοντα και να μην κατευθυνονται προς τα δίκτυα συλλογης των ομβριων.

Οι κυβολιθοι που προτείνονται είναι τεχνητοί και οχι φυσικοί.

Έχουν την δυνατοτητα να δεχθουν στις χρωστικες τους υλικα νανοτεχνολογίας τα οποία εχουν την δυνατοτητα ανακλασης μεγαλου μερους της ηλιακης ακτινοβολίας. Οι προτεινομενοι τσιμεντοκυβολιθοι είναι «ψυχροί» ακριβως για τον λογο οτι στην πιο ζεστη ημερησια ζωνη το καλοκαίρι μπορουν να εκπέμπουν μεχρι και 10 βαθμους χαμηλοτερη θερμοκρασία απο τους αντίστοιχους κανονικους. Γ ια αισθητικους λογους το τελείωμα τους θα είναι τεχνητα παλαιωμενο.

Τελος, η επιλογη των υλικων αλλα και των χρωματισμων του εξοπλισμου των χωρων επηρεαζει και την οπτικη ανεση, οπως και αναφερθηκε, καθως και την θερμικη. Προτείνονται φυσικα υλικα για καθιστικους χωρους (ξυλινοι πηχεις στην καθιστικη επιφανεια) ενω αποφευγονται εντονες μεταλλικες η σκουροχρωμες τσιμεντενιες κατασκευες. Ειδικοτερα, στους χωρους στασης και αναπαυσης ενθαρρυνεται αποκλειστικα η χρηση ξυλινων κατασκευων.

Εργασίες

o Αντικατασταση πλακοστρωσεων/επιστρωσεων με χρηση υλικων με μειωμενο δείκτη αντανακλασης
o Συντηρηση – χρωματισμοί σίδηρων και ξυλινων επιφανειων o Καθαίρεση παλαιων ξυλινων περγκολων και επανατοποθετηση ξυλείας
o Καθαρισμός φρεατίων και αντικατάσταση εσχαρων
o Καθαρισμός και ενίσχυση φύτευσης
o Χρωματισμός τοιχειων
o Χρηση υλικων με μειωμενο δεικτη αντανακλασης o Ενισχυση φύτευσης
o Αποξηλωσεις – Καθαιρεσεις
o Επισκευη η αντικατασταση υπαρχόντων καθιστικων
o Αυξηση της σκιαση ς
Αστικός Εξοπλισμός
o Δη μιουργια ραμπων και καταλληλων επιπεδων για τη χρηση ΑΜΕΑ
o Τοποθετηση καδων απορριμματων
o Αντικατασταση ιστων φωτισμου
o Τοποθετηση καθιστικων
o Τοποθετηση νεων μεταλλικων κατασκευων (stand) για σταθμευση και φυλαξη ποδηλατων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com