ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ

Πεζοπορία και ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, διοργανώνουν οι οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πολύμορφη δράση που αναπτύσσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για την προστασία του περιβάλλοντος, για να μην γίνουν τα βουνά και ο φυσικός πλούτος της περιοχής βορά στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμα τους, “η κυνική λογική των αστικών δυνάμεων, ότι για να προστατευτεί το δάσος και το βουνό πρέπει να αναπτυχθεί η εμπορευματοποίησή τους χρειάζεται να βρουν απέναντί τους όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία”.

Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ για εισιτήριο στον Ολυμπο, με τις οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να επισημαίνουν πως, “είναι η ίδια εγκληματική πολιτική που από την μία αφήνει απροστάτευτα τα δάση και το λαό στις πυρκαγιές, και από την άλλη βάζει εισιτήριο για την είσοδο στον Ολυμπο και στη συνέχεια και σε άλλα βουνά. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των δασών, συνολικά του φυσικού πλούτου, δηλαδή ότι ο λαός να μπορεί να απολαύσει μόνο αν πληρώσει”.

Ο Κίσσαβος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» της πράσινης ανάπτυξης, καθώς τις πλαγιές του και τις κορυφές του εποφθαλμιούν πολύ επίδοξοι επενδυτές της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης όμως που βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της περιοχής, από τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» και τις «φωτοβολταϊκές επενδύσεις» που οδήγησαν στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κ.α. Παράλληλα τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής τα βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα το τελευταίο διάστημα με τις ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού κατά 120%. Η απόφαση αυτή είναι κομμάτι της Ευρωενωσιακής στρατηγικής για την απελευθέρωση της ενέργειας, που υλοποιούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, που πατάει πάνω στο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες και οδηγίες για την πεζοπορία

Η διαδρομή είναι βατή και χαρακτηρίζεται εύκολη για αρχάριους ορειβάτες. Αν χρειαστεί θα γίνουν ομάδες με βάση το επίπεδο των αναβατών. Η ανάβαση θα γίνει με τη βοήθεια έμπειρων οδηγών. Θα ξεκινήσει από το Καταφύγιο του ΕΟΣ (θέση Κάναλος 1604μ) μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία 1978μ. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες. Στην επιστροφή (κατόπιν συνεννόησης) θα υπάρξει η δυνατότητα για να επισκεφθούμε και το Καταφύγιο του ΕΟΣ.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους:

–Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid τεστ 48ωρου ή self test 24ωρου.

–Ενδυση: Πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες, ελαφρύ αντιανεμικό.

–Εφόδια: Πρέπει να έχουν μαζί τους νερό (1,5 λίτρο), και φαγητό (ξηρά τροφή, π.χ. σταφίδες, μπάρες, ένα σάντουιτς ή δύο τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.

Το Πρόγραμμα της δραστηριότητας

Η αναχώρηση για την πεζοπορία θα γίνει το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη στις 8:10 π.μ. από το πάρκινγκ του πάρκου Αλκαζάρ.

-Αφιξη στο Καταφύγιο του ΕΟΣ 9:30π.μ.

  • Συγκέντρωση των επισκεπτών και Εναρξη ανάβασης 9:45- 10:00 π.μ.
  • Επιστροφή στο Καταφύγιο 12:00 π.μ. και στάση για ξεκούραση μέχρι 13:00
  • Επίσκεψη στο χωριό Σπηλιά στις 13:30 μ.μ. (προαιρετικά)
  • Επιστροφή στη Λάρισα στις 15:00

Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ .

ΦΩΤΟ αρχείου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ