Το μήνυμα της Ευ. Λιακούλη για τη θλιβερή επέτειο της γενοκτονίας
Στο ετήσιο μνημόσυνο για την ημέρα της Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο Ηρώο Πεσόντων στην περιοχή του Φρουρίου, παραβρέθηκε η Βουλευτής του κινήματος Αλλαγής ,κ Ευαγγελία Λιακούλη.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η κα Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:
« Κάθε χρόνο, στα μέσα του Σεπτέμβρη, φέρνουμε στη μνήμη τον Σεπτέμβρη του 1922, όταν εκατοντάδες χιλιάδες αδέλφια μας, Έλληνες της Μικράς Ασίας, δολοφονήθηκαν βάναυσα και εκδιώχθηκαν βίαια από τα πατρογονικά τους χώματα, ζώντας μια τραγωδία ζωής
Έχουν περάσει 99 χρόνια και είναι ακόμη μπροστά μας ζωντανές, οι προσωπικές αφηγήσεις, οι τραγικές περιγραφές για τις ανθρώπινες «θηριωδίες», τις αρπαγές, τους βιασμούς και τους βανδαλισμούς στα σπίτια, το βίαιο γκρέμισμα και την ισοπέδωση των ιερών ναών των Εκκλησιών…
Η ανθρώπινη ζωή μηδενίστηκε, η αξιοπρέπεια καταρρακώθηκε, ισοπεδώθηκε, αφανίστηκε.
Η ημέρα αυτή , αποτελεί για όλους μας, θεσμικά και ανθρώπινα, μια ημέρα μνήμης και εθνικής περισυλλογής. Συνιστά συνειδητή υποχρέωση όλων μας, γιατί η Μικρασιατική Καταστροφή στοιχειώνει το συλλογικό «θυμικό» του λαού μας.
Η Λάρισα και ευρύτερα ο νομός μας, έγιναν ¨καταφύγιο ¨φιλοξενίας και αποτέλεσαν μια νέα πατρίδα καθώς υποδέχτηκαν και ενσωμάτωσαν εκατοντάδες ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.
Είναι από τότε τα αδέρφια μας, οι δικοί μας Άνθρωποι .
Η ιστορία της χώρας , αλλά και η ιστορία της Λάρισας καταγράφει ότι οι Άνθρωποι αυτοί, αν και βασανισμένοι και ξεριζωμένοι από την «ιδιαίτερη» πατρίδα τους, πρόσφεραν τεράστια δύναμη στην πόλη μας, αγωνίστηκαν με όλους τους τρόπους για να την «αναστήσουν» πολιτιστικά και πνευματικά και έδωσαν όλη την αγάπη τους στη νέα πατρίδα, απλώνοντας καινούριες ρίζες , στο νέο έδαφος
Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τις «αλύτρωτες πατρίδες», πότε δεν θα σβήσουμε από την Ιστορία το μεγάλο έγκλημα, ούτε θα το εξωραϊσουμε , παρουσιάζοντάς το, με επική απρέπεια, σαν «συνωστισμό στο λιμάνι»
Θυμόμαστε και διδασκόμαστε από αυτό. Συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Δικαιώνουμε τα νεκρά αδέλφια και τιμάμε αυτούς που ρίζωσαν στη χώρα μας και την έκαναν καλύτερη, πιο Ανθρώπινη, πιο σπουδαία» .