ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Teacher with Students

Με 2 αποφάσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή που αναρτήθηκαν χθες το βράδυ στη “Διαύγεια” εγκρίθηκαν ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα και φυσικά στο νομό Λάρισας, όπου ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που εγκρίθηκαν φαίνονται στους πίνακες που ακολουθούν:

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή τους για τη θετική εξέλιξη εκφράζουν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας. Πιο συγκεκριμένα:

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που τελικώς κατέστη δυνατή η λειτουργία των ολιγομελών λυκειακών τμημάτων του νομού μας, όπως με ενημέρωσε η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας, με την οποία βρισκόμουν σε διαρκή επικοινωνία, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα. Τα παιδιά την ελληνικής περιφέρειας δικαιούνται και αξίζουν να έχουν κι αυτά ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση, που αποτελεί ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε το βράδυ της Τετάρτης 22.09.21 από την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μάκρη -στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας– για το αίσιο τέλος στην υπόθεση των ολιγομελών λυκειακών τμημάτων, που αρχικώς δεν είχε εγκριθεί η λειτουργία τους στον νομό Λάρισας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ολιγομελή τμήματα σε Μακρυχώρι, Γόννους, Φαλάνη, Κοιλάδα, Τσαριτσάνη, Νίκαια, 11ο και 13ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, καθώς και σε τμήματα ειδικοτήτων στο 2ο και 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας και το ΕΠΑΛ Τυρνάβου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αμέσως μόλις ενημερώθηκε από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, γονείς και μαθητές για το «λουκέτο» που έβαζε η υπ’ αριθμ. 106077/Δ2/1-09-2021 Απόφαση στα ολιγομελή τμήματα, είχε «μπαράζ» επαφών με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως, την αρμόδια υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα κ. Αλέξανδρο Κόπτση. Ταυτόχρονα, στις 03.09.21 προέβη σε άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, στην οποία επισήμαινε ότι «ιδιαίτερα για τα Λύκεια των χωριών, όπου η μετακίνηση των παιδιών σε άλλα σχολεία δεν είναι εύκολη, δημιουργώντας επιπρόσθετα ζητήματα σε γονείς αλλά και στην ήδη απαιτητική καθημερινότητα των μαθητών, η πολιτεία οφείλει να δείχνει κατανόηση και να παράσχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή διασποράς της πανδημίας». Όπως σχολίαζε ο κυβερνητικός βουλευτής «έστω και την ύστατη στιγμή τέλος καλό, όλα καλά».

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να διατηρήσει τα ολιγομελή τμήματα σε Λύκεια του νομού, προκειμένου οι μαθητές να μην μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες, εξέφρασε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όσο και με τις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και, με κοινωνική ευαισθησία, διορθώνει τυχόν αστοχίες ή παραλείψεις.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα, με τη διακοπή λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων σε Λύκεια του Νομού, ενημέρωσα την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Κόπτση, ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για τους υποψήφιους των πανελλαδικών, θα είναι αρνητική εξέλιξη, με ψυχολογικό αντίκτυπο για τους μαθητές.

Είχα τονίσει, επίσης, την υγειονομική διάσταση του θέματος, επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση των μαθητών σε σχολικές μονάδες όμορων περιοχών συνεπάγεται συγχρωτισμό και αύξηση του ρίσκου, απέναντι στην πανδημία.

Απέσπασα, τότε, την δέσμευση ότι το Υπουργείο θα εξετάσει την διατήρηση των ολιγομελών τμημάτων, αναγνωρίζοντας πως η κατάργησή τους, προκαλεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα, αυτό γίνεται πράξη, όπως πράξη έγινε και η δέσμευσή μας για χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει ομαλά.

Ευχαριστώ την Υπουργό Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Ζέττα Μακρή, οι οποίες και με ενημέρωσαν για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Από την εποχή, άλλωστε, που με τη Νίκη Κεραμέως υπηρετούσαμε στον τομέα Παιδείας της ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχαμε άριστη συνεργασία κι έτσι συνεχίζουμε και ως κυβέρνηση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ